Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs i världen

Fjärde dagen i Aten

10 maj , 2017, 19.26 Studerande GGs

 

Tisdag 9.5 – Skolbesök
Den sista, men inte den kortaste, dagen hade vi en tight tidtabell. För att hinna till flyget måste vi begränsa tiden lite, men vi hann med ett litet över två timmar långt besök i en grekisk flickskola. Skolan är den enda allmänna flickskolan i Grekland och grundades redan 1855, eftersom flickornas utbildning på den tiden inte fanns. De hade just flyttat in i en ny och fin byggnad som de är väldigt stolta över, och skolan deltar i många olika projekt, som t.ex. Erasmus+, som också GGs är med i.

Vi hade redan tidigare planerat program för besöket, men det blev det ingenting av då skolan själv också hade program som räckte mer än väl. Gruppen vi kom att diskutera med var också inriktade på filosofi och drama, säkert ännu djupare än vi. Vi fick följa med en presentation om de saker skolan är mest stolt över till att börja med. Vi spelade Kahoot om filosofi i grupper, vilket i alla fall de grekiska eleverna upplevde som spännande då de var ganska tävlingsinriktade; rummet fylldes av ljud och ivriga skrik.

Efter Kahooten fick alla grupper ett eller två citat som de skulle analysera och filosofera kring. Grekerna var mycket intresserade av dessa citat av filosofer, som t.ex. Platon och Sokrates och diskuterade ivrigt och djupt citaten. De var mycket duktiga på att uttrycka sina åsikter på engelska, det märktes att de verkligen var insatta i filosofin, men också att de aktivt lärt sig att tala engelska. Efter att vi diskuterat citaten skulle en grek och en finländare presentera vad som diskuterats i grupperna. Grekerna var mycket bra på att stå framför klassen och presentera vad som diskuterats utan några som helst problem. De talade helt flytande engelska utan att stamma, vilket inte känns lika naturligt hos oss finländare. Dagen var mycket lyckad och alla greker samt vi finländare var nöjda med besöket. Nu fick vi också grekiska bekanta! Nöjda och glada efter en lyckad studieresa flyger vi nu hemåt mot ett kallt Finland med nya erfarenheter i bakfickan. 🙂

Sofia och Janina

Kalender

maj 2017
M T O T F L S
« apr   jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kommenteringen är stängd.