Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Kolumn,Skolvardag

Inte paranoid bara tappad tilltro till människans godhet

9 mar , 2018, 06.35 Studerande GGs

 

Jag stiger in i tåget på Helsingfors centralstation. Klockan är runt tio på kvällen och jag är påväg hem. Jag sätter mig i hörnet med två platser bredvid mig och tre platser framför mig. En stund senare stiger en man i medelåldern in i tåget och sätter sig rakt framför mig. Tåget åker i väg och på följande station, Böle, sätter sig en annan man snett framför mig. Tåget går, Hoplax, folk stiger av, folk stiger på. I Alberga sätter sig två män till. På fyra av sex platser sitter nu fyra män och där i hörnet sitter jag, 17 år gammal på väg hem.

På fyra av sex platser sitter nu fyra män och där i hörnet sitter jag, 17 år gammal på väg hem.

Ni kanske undrar varför jag skriver det här, och jag frågar mig själv det i skrivande stund. Inget hände på tåget, ingen närmade sig på ett opassligt sätt eller gav ens ett opassande ögonkast. Ändå kände jag mig obekväm. Där satt jag och fyra män runt omkring mig med #Metoo och #dammenbrister i bakhuvudet. Tänk om något händer, tänk om någon gör ett närmande. De här männen var någons pappa, någons man, någons bästa vän, någons chef. Helt vanliga människor i ett tåg och jag kände mig obekväm. Du kanske tycker att jag överdriver, vad är nu det där, är du paranoid eller? Nej jag är inte det, utan fundersam, jag har börjat tvivla på människans godhet. Vi kommer till Kilo.

Tänk om något händer, tänk om någon gör ett närmande.

Jag tror att om jag vore en ung man skulle jag säkert inte ens fundera på att det satte sig män bredvid mig.  Det här är orsaken till att det är viktigt att vi firar kvinnodagen idag och lyfter upp de problem som fortfarande finns i vårt samhälle. Trots att vårt land kommit långt gällande jämställdhet så finns det fortfarande stora skillnader. För att konkretisera är kvinnans euro någonstans mellan 76-97 cent. Tåget lämnar Kera. Världen kommer aldrig att vara rättvis för alla. Vi är egoistiska. Det är fakta och säkert något du hört hundratals gånger. Men världen kan aldrig bli mera rättvis om vi inte försöker. För att vi ska kunna försöka måste vi lyfta fram kvinnodagen. Det finns så många fina män och pojkar där ute som idag laddat upp en bild på sina närmaste flickvänner och önskat dem glad kvinnodag. Tack till er, tack för uppskattningen och vi uppskattar er med <3.

Följande Grankulla. Jag läser nyheterna varje dag. Om det inte är Syrien, Trump och vårdreform, är det åldringsvården, den ekonomiska situationen och högerpopulism. Vår värld är inte en bra plats. I denna värld finns min framtid. I en värld av kaos. Här ska man innan 30 års ålder göra karriär och helst ha tre barn, så att befolkningen ska öka och inte minska. Så här är det att vara ung kvinna idag och samtidigt samhällsmedveten. Jag är starkt medveten om att om inte vår generation gör någonting så kommer vi att förstöra hela världen. Björkgård. Kalla fakta är att om inte klimatuppvärmningen stoppas så kan vi kort och gott tacka hejdå till livet. Förutom detta har vi 60 miljoner människor på flykt, och så har vi lilla jag som tyckte tågresan var obehaglig. Problemens dimensioner är gränslösa. Det går inte att jämföra min tågresa och flyktingkrisen. Men om vi vill en dag lösa dessa gigantiska problem så krävs det att små problem också får sin lösning. Låt oss då lösa ett problem, förbättra kvinnans ställning.

Låt oss då lösa ett problem, förbättra kvinnans ställning.

Idag är det kvinnodag. Mamma brukar kvinnodagen till ära ge mig en present och önska mig glad kvinnodag. Jag önskar dig en glad kvinnodag, en dag som också i fortsättningen måste firas så att alla kan åka tåg en dag utan att känna sig osäkra. En dag som måste firas så att vi kan göra världen lite bättre. Domsby, Esbo, Köklax. Jag stiger av.

Josephine Hellbom, studerande vid GGs

Kalender

mars 2018
M T O T F L S
« Dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kommenteringen är stängd.