Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Kolumn,Skolvardag

En liten önskan i mörkret

18 Dec , 2017, 09.54 Studerande GGs

 

Julen är här nu och en massa har hänt, ett år har förflutit och ett nytt ska bli till. Så vill jag sammanfatta 2017. Året har varit händelserikt som aldrig förr och världen förändras om möjligt ännu snabbare än förut. Här i GGs har den första halvan av läsåret flutit på så snabbt att jag undrar om vi alla riktigt hunnit med. Vi är en bra bit in i tredje perioden och längtan efter jullovet intensifieras för varje sekund. Det är ett gäng trötta elever (och lärare) som snurrar runt i huset just nu. Ännu ska de sista modersmålsuppgifterna lämnas in och de sista matematikuppgifterna räknas innan vi alla får gå på ett välförtjänt jullov.

Året 2017 har varit ett unikt år, 222 miljoner har ansetts som ett rimligt pris för en fotbollsspelare, effekterna av klimatförändringen blir allt klarare och vi står inför ett nytt presidentval. Ja, för abiturienterna står också förstås studentexamensproven bakom hörnen och lurar, det ska man inte glömma. För oss tvåor är det som tur ännu en bit kvar till dess.

Vad är egentligen värt att ta fasta på under vårt gångna år? Är det faktumet att vår värld är en möjligen snart överkokande soppa av åsikter som går isär? Är det, det fina faktumet att vårt land fyllt 100 år? Är det faktumet att GGs fyllt 110 år? Ja man får ju rangordna hur man vill och det kan man bäst göra själv. Oavsett vad man väljer att ta fasta på från det gångna året hoppas jag innerligt att vi inte glömmer det vi lärt oss under detta år.

När det nya året 2018 inleds hoppas jag att vi minns allt som präglat året 2017. Vem vet, kanske året 2018 kan bli året då något revolutionerande sker, något som inte kunnat ske utan 2017. Det är därför vi måste minnas 2017. Kampanjer som #dammenbrister har väckt frågor om sexuella trakasserier på ett helt unikt sätt, icke-vita som skjuts ihjäl p.g.a av sin hudfärg har gjort det om möjligt ännu mera klart att världen inte är en vidare bra plats just nu.

Vid juletiden tycker jag alltid att det blir så klart vad vi här i Finland har att vara tacksamma över. Det finns så många människor som lider runtom i världen. Kan du ens föreställa dig att ditt liv i denna sekund kunde vara som flykting i ett flyktingläger, där framtiden känns ännu mer oviss än vår och där din förmåga att påverka din framtid är minimal? Här oroar vi oss på ett hoppfullt sätt om vad vi får i julklapp och vad som kommer att ske på nyårsaftonen medan man i andra delar av världen oroar sig för hur man kommer att få mat imorgon.

Det är allas vår uppgift att göra 2018 snäppet bättre medan vi ännu kan. Förändringar börjar i liten skala precis som en snöboll som blir allt större och större ju mera man rullar den. Allt handlar om attityd, vilja och beslutsamhet. Låt oss göra framtiden bättre medan vi ännu kan. Detta är såklart en form klyscha som ofta brukar uttalas till nyår om att man ska förändra sitt liv, men kanske det då inte är lika klyschigt om jag skriver ner det såhär till jul? En lätt sak som du kan göra är t.ex. att fundera på följande, “Handla endast enligt den princip du vill upphöja till allmän lag”. Så nästa gång du genar över vägen där det inte är skyddsväg kan du förstås ge detta en tanke, hur skulle de bli om vi alla plötsligt skulle börja springa över vägen titt som tätt utan att använda oss av skyddsväg?

Du är säkert trött på mig vid det här laget men jag ska bara säga en eller kanske tre saker till. Ett; njut av livet, två; fundera innan du handlar och tre; God Jul från GGs blogg!

Josephine Hellbom, studerande i grupp 16A

 

Utdrag ur sången ”Låt Julen förkunna”

En god jul till alla

   Ett nytt år är här

      Och kanske en ny tid

         Om bara vi vill

Gymnasiet Grankulla samskolas egen lucia, Matilda Lassus, spred julstämning i skolan på luciadagen. Foto: Henrik Nyman

Kalender

december 2017
M T O T F L S
« sep   mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kommenteringen är stängd.