Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Skolvardag

Skolcoachen utgår från din egen vilja att utvecklas

18 apr , 2017, 11.48 Studerande GGs

 

På våren av mitt andra studieår började mina tankar snurra en massa kring vad jag skulle bli  när jag blir stor. Abiturienterna hade skrivit sina studentprov och majoriteten av dem läste på de kommande inträdesproven. Jag förstod att om ett år skulle jag sitta i samma sits och i den stunden hade jag inte en blek aning vad som skulle komma. Då kontaktade jag Anna, vår skolcoach.

Per definition är coaching till för att hjälpa en individ bli mera aktiv och vägleda denne att använda sin egna förmåga för att åstadkomma en förändring. Allt börjar egentligen från den egna viljan att utvecklas. I mitt fall gick coachingen i praktiken ut på diskussioner, att göra konkreta saker som att till exempel hålla mig till ett schema som jag byggt upp och mindre konkreta saker som att fundera på något överenskommet till nästa session.

Osäker och totalt borttappad klev jag in i skolcoachens rum och nu ett år senare kan jag stolt säga att det har tydligt skett en förändring. Under min process har jag hittills bland annat lärt mig att inte bilda min egna uppfattning om saker genom någon annans upplevelser utan genom mina egna. Jag har kanske inte ännu heller en klar bild om vad som kommer att hända i framtiden, men åtminstone vet jag vad som kommer att ske till näst.

Osäker och totalt borttappad klev jag in i skolcoachens rum och nu ett år senare kan jag stolt säga att det har tydligt skett en förändring.

Jag tror att många antar att coaching, framför allt den coachingen som erbjuds i vår skola, handlar om att få ett rakt svar av coachen på till exempel vad du skall göra efter gymnasiet. Denna uppfattning är dock falsk och skolcoachen är fel person för att berätta om kurser och vad man behöver göra för att blir student, men hon är rätt person för att hjälpa dig få veta om dina styrkor, vad du tycker om och hur du kan göra föra att uppnå dina mål.

Jag anser att det är hälsosamt och viktigt att tala nu och då om sig själv med en utomstående person. Det är helt annorlunda och otroligt givande om man jämför det med en diskussion med föräldrar eller vänner, som alltid har en egen åsikt att komma med och ser på dig ur en subjektiv vinkel. Under sessionerna behandlas det du själv vill eller något du har haft svårigheter med. Dessutom diskuterar man saker som i alla fall jag inte tänker på själv så ofta.

För mig har coaching varit en väldigt positiv upplevelse och jag vet att jag kommer att fortsätta med det också senare i livet. Jag rekommenderar varmt att kontakta Anna om du känner dig lika vilsen som jag gjorde.

Anni Holmberg 14B

Läs mer om skolcoachen Anna Nordström på skolans webb.

Kalender

april 2017
M T O T F L S
« mar   maj »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kommenteringen är stängd.