Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Besök i GGs

Företagsamhet som verksamhet och attityd

28 Nov , 2016, 20.11 Petra Bredenberg

 

– Jag var jävla dålig i skolan, inleder Hjallis Harkimo sin presentation med temat företagsamhet.
Strax efter påpekar han ändå att han inte kan skriva, men att han kan tala, vilket är viktigt.

Hjallis Harkimo är seglare, affärsman, ekonom, programledare, riksdagsman och mycket mer och talar om sitt liv som företagare som inleddes under studietiden när han grundade sitt första bolag. Bolaget sålde tvätt av mattor och möbler och snart var bollen i rullning:
– Någon sa: far till Moskva och tvätta mattor, där är ingen annan som tvättar mattor. Jag satte 10 gånger högre pris eftersom ingen annan gjorde det. Jag förtjänade 11 000 mk för varje resa.
Senare under berättelsen växer de nya projekten till satsningar på 360 miljoner euro.

Harkimo berättar om att sälja båtar i Åbo, att skapa en marknadsföringsplan för att hitta sponsorer som möjliggjorde att han kunde segla ensam runt jorden, att förtjäna sin första miljon, att köpa ett ishockeylag och att bygga en arena. Och slutligen om att ta steget in i politiken som riksdagsman.
– Jag har varit anställd två gånger i mitt liv – i Åbo när jag sålde båtar och nu i riksdagen – däremellan har jag varit företagare i 40 år.

Satsa fullt ut

Trots alla konkreta projekt och jobb handlar berättelsen inte bara om verksamheten, utan företagsamheten som attityd finns där hela tiden mellan raderna. Speciellt när Harkimo berättar om sin segling så förstår publiken att det är något man klarar bara om man bestämmer sig för att klara det också när man tvingas dra ut en inflammerad tand ensam på havet eller när man inte kan lämna sittbrunnen under en storm som viner i flera dagar.
– Det som jag har lärt mig här i livet är att när man gör något måste man satsa för fullt. Man måste specialisera sig och satsa, betonar Harkimo. I ett bolag gjorde jag allt själv, och det blev ingenting.

Han konstaterar att man måste fråga sig vad man kan och sedan jobba med de styrkorna. Sina egna styrkor definierar han så här:
– Vad kan jag? Jag kan övertyga människor, jag kan prata, sälja, få till stånd nya grejer genom att ändra lite och säga att det är min idé. Jag är bra på att sätta igång och skaffa verkställande direktörer, men det dagliga jobbet är inte för mig.

”Alla tror ju att jag är jävla fiffig när jag kommer på nya idéer, men jag apar ju allt. Jag satte bara mark där det var dollar. Det handlar om trovärdighet.”

Hjallis Harkimo

Det som han ser som nyckeln till sin egen framgång är att han har byggt sin egen image och sin egen trovärdighet. Han påpekar också att han har gjort misstag – att bygga arenan för ishockeylaget var bra business, men att köpa laget var en riktigt dålig affär. Nyckeln är att man måste lära sig av sina misstag. Motivationen kommer inifrån:
– Det som är viktigt här i livet är att när jag stiger upp på morgonen så vill jag gå till jobbet. Jag vill trivas. Som privatföretagare får jag göra vad jag vill.

Politisk företagsamhet

Företagsamheten fungerar på ett annat sätt inom politiken än inom privatföretag:
– Politiken är inte så bra, för ingenting händer. Det är bara massor med skitsnack och ingenting händer. Alla säger att det inte går att göra så snabbt. Det är massor med människor som gör massor av grejer. Om man vill göra där så nog får man saker till stånd där också. Men man måste själv se till att få projekten och få igenom dem.  

En av studerandena i publiken ställer frågan hur Harkimo ser på Trump inom politiken. Harkimo påpekar skrattande att de ju är “lite kaverin” när de båda har varit programledare för Diili, men blir sedan allvarligare och analyserar Trumps roll:
– Han kommer att märka att det där maskineriet inte fungerar som i affärsvärlden. Det är främmande, han har inte någon erfarenhet av politiken. Amerika är hans bolag nu och han är vd. Det kan vara frustrerande för honom, men bra för världen. Populismen kommer att komma fram också i Europa eftersom vi inte kan lyfta levnadsstandarden.

GGs studerande skickar en hälsning till Hjallis som numera kan värma sig med en lång och varm halsduk med texten ABI17 i guldbroderi.

GGs studerande skickar en hälsning till Hjallis som numera kan värma sig med en lång och varm halsduk med texten ABI17 i guldbroderi. Bild: Fanny Sallinen

GGs tackar Carita Tuokila för initiativet att bjuda in Hjallis Harkimo till skolan för en inspirationsföreläsning.

Kalender

november 2016
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kommenteringen är stängd.