Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs i världen,Monica

10 000 varv i sekunden

6 Dec , 2016, 22.51 Monica Granholm

 

Det är självständighetsdag. Tjugo GGs-abiturienter tar ändå inte ledigt utan passar på att studera fysik tillsammans med en nästan lika stor abigrupp från Borgå gymnasium. Anställda på världens största partikelfysiklaboratorium, CERN utanför Genève, tar dem med ner i underjorden för att titta på en av de otroligt stora detektorerna.

Den brittiske fysikern David grillar mina studerande med detaljerade frågor om kvarkar, gluoner, magnetfält och higgsfält. Själv  behöver jag bara stå bredvid, ibland hjälpa dem lite på traven när de behöver översätta uttryck som solenoid och myon, men mest bara känna mig stolt över dem. De klarar grillningen galant. De hänger med i förklaringarna om supraledare och vätemolekyler och de ställer initierade frågor om värmeutvidgning och protonstrålar.

Forskningen i CERN ger det nyaste inom den moderna fysiken, men fortfarande står basen på Newtons klassiska mekanik.

Forskningen i CERN ger det nyaste inom den moderna fysiken, men fortfarande står basen på Newtons klassiska mekanik.

Att lära sig saker handlar om att plötsligt förstå något man alltid har förstått, men på ett nytt sätt, lär Doris Lessing ha sagt. När jag tittar på minerna hos mina abir tycker jag att det verkar vara just vad som händer nu. Sådana här studiebesök gör fysiken mer konkret för dem och hjälper dem att förstå också sådant de egentligen har kunnat länge.

Några kommentarer från deltagarna:

  • Det som gav mest var att se hur otroligt komplicerade system det är fråga om. Noggrannheten i den 27 km acceleratorn är så stor att den måste justeras då marken höjer sig med 1 mm – vilket den gör årligen på grund av att så stora jordmassor grävdes bort när acceleratorn byggdes.
  • Det mest fascinerande var det stora frågetecknet i introduktionen. Det syftade på att det fortfarande finns mycket kvar att upptäcka – vi vet inte ens hur mycket.
  • Det här ger mer motivation till att lära sig grunderna eftersom vi ser hur de behövs i praktiken.

 

Förutom CERN hinner vi bland annat med laborationer på Université de Genève och föreläsning om klimatförändringen på FN-fackorganet World Meteorological Organization. Mer om detta inom kort på skolans webbplats.

 

Som avslutning några bidrag i en liten tävling:
eftersom gruppen består av studerande från två olika skolor höll vi en fototävling där de kunde passa på att lära känna varandra. Bilderna nedan är tagna av Frans Sandelin, Anni Lindberg, Markus Regårdh och William Skog.

 

IMG-20161206-WA0005

IMG-20161206-WA0006IMG-20161206-WA0007IMG-20161206-WA0008

Kalender

december 2016
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kommenteringen är stängd.