Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Kolumn

Vi vill känna oss hemma

6 Nov , 2016, 11.17 Studerande GGs

 

Du stiger av flygplanet som just landat i ett nordiskt land du inte besökt tidigare. Plötsligt hör du något som påminner om svenskan, dock talas det med en annorlunda dialekt. Efter en stund uppfattar du nästan vartenda ord som sägs i konversationen och du känner hur det inombords börjar växa en hemkänsla. Samhörighet är det rätta ordet. Samhörigheten växer. Du känner samhörighet med människor du aldrig tidigare träffat.

De flesta människor gillar då de hittar något som påminner om sitt hemland utomlands. Vi blir glada då vi träffar en landsman utanför vårt lands gränser, eller då vi ser en muminfigur i en butik långt borta i södern. Vi får direkt en mysig hemkänsla. Största grejen är dock ändå att kunna tala sitt alldeles egna modersmål utomlands utan att behöva blanda i engelska. Engelskan. Den återkommande engelskan, ifall du inte behärskar språket så är det i princip omöjligt att röra sig runt om i världen. Engelskan är ändå viktig då du rör dig utanför Norden, men i Norden är den egentligen alldeles onödig. Varför använda ett helt främmande språk då nordborna faktiskt förstår varandra genom att tala nordiska?

Varför ska vi då blanda in engelskan då man bara med en lite större ansträngning kan tala nordiska och känna sig hemma?

Det finns ju en del som påstår att till exempel danskan är väldigt svårt att förstå. Detta kan stämma till en viss mån då danskarna talar genom att undvika så kallade hårda konsonanter. Danskan går ändå lätt att förstå bara du frågar personen som talar danska ifall hon eller han kan tala långsamt och artikulera tillräckligt bra. Detta leder till att dansken blir  förstådd och ni kan båda föra en konversation på ert egna modersmål. Då återkommer igen denna härliga känsla angående samhörighet och att kunna utöva sitt modersmål utanför ditt hemland. Detta är väldigt stort i alla fall för oss finlandssvenskar då vi utgör bara fem procent av hela den finska befolkningen och då vi nästan alltid måste välja finskan då vi finlandssvenskar ska föra en konversation här hemma i Finland. Det är faktiskt en lyx att kunna åka bort från Finland för att kunna tala finlandssvenska och ännu att bli förstådd är ju rent ut sagt otroligt skönt. Då känner vi faktiskt en fin gemenskap med alla de andra nordiska länderna.

Varför ska vi då blanda in engelskan då man bara med en lite större ansträngning kan tala nordiska och känna sig hemma fastän vi befinner oss väldigt långt borta från de finska gränserna?

 

Casper Roos

Kolumnisten studerar första året i GGs. Texten är skriven inom kursen Språk, kultur och identitet inom ämnet Modersmål och litteratur. 

Kalender

november 2016
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kommenteringen är stängd.