Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs-kalendern 2015

Lucka 19: Samhällslära i och utanför GGs

19 Dec , 2015, 13.30 Studerande GGs

 

I vår skola kan man studera mycket samhällslära. GGs har ungefär 6 skolvis fördjupade samhällslärakurser vilket gör vår skola till en utmärkt skola för att fördjupa sig i samhällslära. Vi har oftast bara en lärare i samhällslära, Markus Ahlfors, men de två första perioderna i år så hade vi en vikarie från Åbo Akademi.

 

Att studera samhällslära i vår skola är riktigt roligt och det ger en bra grund för framtida studier. Alla skolvis fördjupade kurser är också bra förberedelse för studentexamen. De skolvis fördjupade kurserna är SL6 “Den finländska samhällsekonomin”, SL7 “Räkna med pengar”, SL8 “Konflikthantering i en modern värld”, SL9 “Den rättvisa välfärdsstaten?”, SL10 “Nyhetsbevakning” och SL16 “En värld i förändring”. Kurs 6 och 7 handlar om ekonomi medan kurs 8 och 16 handlar om internationell politik. Kurs 9 är en fördjupning i olika länders välfärdssystem med en betoning på det finländska och i kurs 10 följer man med nyheterna och analyserar dem. Lektionerna är intressanta och allmänbildande, dessutom fungerar samarbetet mellan lärare och elev bra. Som elev märker man också att vår lärare  tycker om ämnet vilket ger lektionerna en positiv effekt. Kurserna och lektionerna är dessutom mycket varierande så man blir sällan uttråkad.

 

Förutom kurserna i skolan händer det också att de samhällsintresserade studerandena har möjlighet att delta i speciella tillställningar. Ett sådant tillfälle inträffade för ett par veckor sedan.

image

Onsdag 9.12 samlades en grupp ivriga elever utanför Finlandia-huset i Helsingfors lite över klockan åtta på morgonen. Fast det var kallt och mörkt så var alla glada över dagens program. Vi skulle nämligen på 60-årsjubileet av Finlands medlemskap i FN. Vi skulle lyssna på, förhoppningsvis bra, tal av president Sauli Niinistö, utrikesminister Timo Soini, statsminister Juha Sipilä, talman Maria Lohela och särskilt FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

 

Vi tyckte att hela evenemanget var mycket intressant, men det förekom ändå lite tråkiga “diskussioner” mellan talen. Det var roligt att se att politikerna var “normala” människor som gjorde fel och kunde skratta åt sina misstag. Politikernas åsikter var i första hand deras egna och därför var det mycket intressant att lyssna på talen.

 

Sipilä och Niinistö hade ganska likadana tal, då de talade om aktuella saker. De pratade om Finland och FN:s relationer och var allmänt positivt inställda gentemot samarbetet mellan Finland och FN. Det våra elever snappade upp från Timo Soinis tal var att han hade förvånansvärt bra engelska och en komisk klang till sitt avslutande tal.

 

Höjdpunkten var ändå då FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon höll tal. Ki-moons tal var inspirerande och man blev stolt över att vara finländare då han pratade så gott om Finlands aktivitet inom FN. Han talade även mycket om aktuella teman såsom flyktingkrisen och klimatuppvärmningen. Många av talen hade historiska inslag vilket vi elever uppskattade eftersom det hjälpte oss att förstå talen. Det mest roliga och rörande som hände under junileumsdagen var ändå då en man som sjöng och talade om de utvecklingsstördas rättigheter. Talet var ögonöppnande och uppiggande.

image (1)

Alla tyckte att det var ett givande jubileum och att det är synd att det inte ordnas mera sådana evenemang för skolor. En studerande ville ännu påpeka att Pekka Haavisto tog den gröna bussen då de andra säkert for hem med fina glansiga bilar.

 

Lucas Hasselblatt  & Cara Feodoroff

 

Varje dag från första till tjugotredje december publicerar GGs-bloggen ett inlägg med anknytning till ett ämne som undervisas i skolan. Dagens ämne är samhällslära.

Kommenteringen är stängd.