Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs-kalendern 2015

Lucka 18: Språkkunskaper satta på prov i Genève

18 Dec , 2015, 05.17 Studerande GGs

 

“Je ne comprends pas”... Få i Genève talar engelska och ännu färre av oss talar franska. Fastän staden är mycket internationell hade vi det svårt med kommunikationen.  Restaurangernas menyer var endast på franska och vi använde oss av “icke-picke-pö” för att välja maträtt. Utöver detta kan vi tacka google translate. Alla var vi glada och nöjda då vi till stor del fick den maträtt vi förväntade oss.

 

 

Då vi gick på en stadsrundtur, hade vi turen att ha en svensk guide. Bra eftersom all information var på franska på många ställen, till exempel under en gammal kyrka där vi såg på den äldsta bebyggelsen i staden. Men vi måste nog erkänna att vi blev ganska förvånade då vi möttes av ett rikssvenskt uttal mitt i Schweiz…

 

 

Då vi besökte universitetet i Genève blev vi välkomnade av en finskspråkig forskare, vilket ytterligare bevisade hur internationell staden är.  Som efterklok kan man ju konstatera att det skulle ha lönat sig att plugga några artighetsfraser på franska: då de lokala hälsade eller då man av misstag sprang in i någon kunde få av oss mycket annat än att försöka le vänligt.

 

 

WP_20151202_15_01_13_Pro

 

Isabel Donner, Jessica Rautelin och Jenny Svartström

 

Varje dag från första till tjugotredje december publicerar GGs-bloggen ett inlägg med anknytning till ett ämne som undervisas i skolan. Dagens ämne är franska, som undervisas på B2- och B3-nivå. Skribenterna ingick i den grupp abiturienter som gjorde en studieresa till CERN inom kurs 11 i fysik. Se också skolans webbplats samt gårdagens kalenderlucka!

Kommenteringen är stängd.