Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Skuggningar

9 feb , 2015, 20.05 antonialindqvist

 

Det finns olika möjligheter för våra studerande att bekanta sig med studier efter gymnasiet. Vi får besök från många utbildningar och vi deltar i olika evenmang. I ämnesundervisningen görs besök både i högskolevärlden och ute i arbetslivet. Ibland handlar det om tillställningar för större grupper och då är det kanske inte alltid så lätt för den enskilda studerande att få svar på alla frågor om vad studierna egentligen går ut på och vad man sedan sedan kan jobba med. I den frivilliga studiehandledningskursen för abiturienter har deltagarna bekantat sig med en utbildning eller arbetsplats enskilt eller i liten grupp genom att göra intervjuer och om möjligt följa med en dag.  De har skuggat för att ta reda på mer.  Jenny och Sofie gick en dag på Hanken och Alina följde med en Hanken alumns arbetsdag. Det här är ett koncept som jag tror på och hoppas att flera av våra studerande nappar på!

På föreläsning på HankenIMG_0098Hankenstuderande Jonna med GGsarna Sofie och Jenny

Sofie och jag tyckte det var väldigt givande att besöka en möjlig framtida studieplats. Det gav oss en inblick i vad Hanken faktiskt är och hur det är att studera där. Vi fick vara med på en föreläsning och det var mycket intressant att se hur en lektion i en högskola fungerar. Vi hade förberett frågor för Hankeiten som skulle visa oss runt, mer än under t.ex. högskoledagen och vi fick svar på alla frågor, vilket gjorde att vi kände oss nöjda då vi lämnade Hanken. Jag och Sofie rekommenderar ett studiebesök till en möjlig fortsatt studieplats för valet görs mycket lättare då man vet hurudan skolan är och om den är något för dej.

Text: Jenny Berg och Sofie Kankaanpää

En dag med en Hanken alumn

Jag bestämde mig för att skugga min egen pappa i hans jobb som VD och Sales Director på Easypark Finland samt hela Easypark koncernen. Pappa har gått Hanken vilket jag också har tänkt på och i och med det så tyckte jag att detta var en bra chans för mig att få bekanta mig med vad man kan göra efter Hanken.

Dagen inleddes med ett frukostmöte på Hilton hotell Fiskartorpet klockan 8.00. Mötet handlade om eventuell reklam på Nelonen. Under mötet diskuterades kostnader, lönsamhet osv. Efter mötet på Hilton så blev det ett kortare telefonmöte i bilen på väg till kontoret. Mötet var med koncernens CBDO (Chief Business Development Officer) och handlade om strategisk B to B (business to business). Väl framme vid kontoret så gick pappa igenom sin mejl och förberedde sig för nästa möte. Han förklarade företagets CRM (custom related management), vilket nästa möte även handlade om. Mötet utfördes via Skype till Sverige kl. 10.00 och var med Head of marketing.

image1

Under mötet diskuterades marknadsföring både online och offline samt företagets budget för marknadsföringen i Finland 2015. Nästa möte var igen ett videomöte över till Sverige. Mötet handlade om ett IT projekt på koncernnivå. Val av system för det nya CRM skulle väljas samt vägen till den skulle stakas ut. Pappa, som sales director för koncernen, ansvarar för företagets säljande samt företagets fortsatta tillväxt. Som CEO för Finland så skall han hålla koll på hur det ser ut för företaget i Finland. Klockan 13.00 avslutade jag min skuggning. Pappa skulle ha ett one to one möte samt intervjuer som jag inte kunde ta del av i och med att innehållen var konfidentiella.

Jag tycker personligen att en skuggning är nyttigt och lärorikt, förutsatt att eleven själv får välja vad som är intressant för just hen. Att få se en vanlig dag i en annan människas liv som gör något man är intresserad av kan motivera och ge en en djupare insyn i yrket eller utbildningen. Studiehandledning 2an, i vilken kurs detta utförs, är inte obligatorisk. Jag tycker dock att denna uppgift även skulle kunna finnas i den obligatoriska studiehandledningskursen. Prao på gymnasiet skulle enligt mig vara lite för mycket i den bemärkelse som den hade på högstadiet men ett par dagars “intresse-övervakning” skulle inte vara dåligt för någon. Att få sätta sig in i det man är intresserad av att göra efter gymnasiet kan hjälpa en väldigt mycket när besluten skall tas. Det kan hjälpa att motivera eller så kan man inse att detta inte var något för mig.

Text: Alina Anderson

Kalender

februari 2015
M T O T F L S
« jan   mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kommenteringen är stängd.