Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Bakom kulisserna på svenska Yle

8 feb , 2015, 18.08 Monica Granholm

 
Under provveckan fick vi i kursen MO2 som handlar om medietexter möjligheten att åka till Böle i Helsingfors på studiebesök till Yle. Vi samlades i Yles huvudbyggnad och blev guidade av Elisabeth Kurtén, som är produktionskoordinator på Yle. Hon jobbar med att planera tidsschema för olika produktioner och ser till att allt går som det ska under inspelningar. Hon följde oss till en av byggnaderna, där vi fick träffa Susanna Sjöstedt, som är nyhetsproducent och programledare på Yle.
IMG_1827m
Susanna berättade om sitt arbete som nyhetsankare i Yle Fems nyheter, vad det innebär och hur allting fungerar. Hon talade också allmänt om Yles verksamhet i TV, radio och på webben.
Både Susanna och Elisabeth berättade om hur mycket deras arbete går ut på att fundera på vad publiken vill se och höra eftersom Yle är ett public service-bolag. De tog också upp hur betydelsefull den finlandssvenska delen av Yle är. Yle har en svenskspråkig TV-kanal, två svenskspråkiga radiokanaler och en svenskspråkig webbsida, vilket är relativt mycket jämfört med andra länders minoriteter.
Efter den korta presentationen bekantade vi oss med studiohuset och fick bland annat se en studio, där man för tillfället byggde scenen för Uuden Musiikin Kilpailu. Vi fick också bekanta oss med scenografiateljén, där man höll på att bygga en uppsättning för en historisk dramaserie, som ska spelas in under våren. Yle har väldigt stora rekvisita- och kostymlager, som innehöll äkta föremål och kläder från olika epoker.
Besöket på Yle var givande, eftersom vi lärde oss mycket nytt och det var intressant att se vad som finns bakom hela verksamheten. Man tänker inte så ofta på hur många människor det behövs och hur stort arbete det finns bakom allt, som sänds i TV och radio eller finns på webben. En kort nyhetssändning ser enkel ut i TV, men varje sekund i sändningen är betydande och kräver en professionell grupp bakom sig för att fungera.
IMG_1829m Text: Ina Degerlund
Foto: Petra Bredenberg 

Kalender

februari 2015
M T O T F L S
« jan   mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kommenteringen är stängd.