Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Liebes Tagebuch! (3)

27 okt , 2014, 06.55 antonialindqvist

 

Freitag

Idag steg vi upp som vanligt och tog tåget till skolan. Det var vår sista timme. Tiden har gått relativt snabbt och idag märkte man senast hur tyskan blir lättare att förstå. Vi hade igen små presentationer som vi framförde på timmen.

image (3)

Efter skolan åt vi en snabb lunch och sedan hoppade vi på tåget till Bonn för en dagsutfärd. Vi besökte ett museum som handlade om Tyskland efter andra världskriget. Muséet var väldigt stort och intressant. Vi fick gå fritt omkring i små grupper o bekanta oss.image (1)

Efter muséet tog vi spårvagnen in till Bonns centrum och där gick vi runt. Efter några timmars äventyrande i Bonn tog vi tåget hem igen. 

WP_20141024_002

Sedan gick vi en sista gång in till Köln centrum för lite sista minuten shopping.  Efter en veckas gående i Köln märker man att tyskan har börjat flyta och att fötterna värker efter allt gående. Nu blir det packande och middag. Imorgon bär det av till Düsseldorf.

Skrivet av Malin & Emelie

 Samstag

För nästan en vecka sedan anlände vi med en grupp förväntansfulla ungdomar till Köln. Vi kände av spänningen för att bo i värdfamiljer och för att prata tyska ”på riktigt”. Att sedan efter några dagar få höra sånt som ”jag förstår mer än jag trodde” och ”jag vågade säga..” är helt enkelt roligt. Man blir glad. Att se glädjen över att göra sig förstådd på ett främmande språk och självförtroendet växa genom att våga försöka bekräftar att det är meningsfullt att satsa på projekt som detta.

Nu sitter vi på flyget hem och reflekterar över vad vi varit med om. Ungdomarna kom fram till att om man vill bli lite mer tysk så borde man:

1.    Nia

2.    Prata mer

3.    Tacka oftare

4.    Vara vänligare

5.    Inte ha värme i sovrum

6.    Inte ta av sig skorna när man stiger in genom dörren

7.    Inte dricka till maten

8.    Äta kolhydrater (mest hela tiden)

9.    Bli en sträng lärare

De här är bara några saker som föreslogs och det är förstås mest på skämt, men när man är med om alla dessa små vardagliga saker som skiljer sig från vad vi är vana med och man upplever kulturen får också språket en helt ny betydelse. Det är inte alltid lätt att motivera elever till att studera flera språk. Det finns så mycket annat som de tycker är viktigare för de ser ofta att lära sig språk betyder endast ord och grammatik. Men när de får en kontakt till kulturen så föds motivationen. Ur lärarens synvinkel så är det mycket som skall fixas och ordnas för att ett sådant här projekt skall lyckas. Efter veckan är det ändå lätt att konstatera att varje sekund var värd mödan!

Skrivet av Brita och Antonia

  

Kalender

oktober 2014
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kommenteringen är stängd.