Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Liebes Tagebuch! (2)

23 okt , 2014, 18.17 antonialindqvist

 

Dienstag

Schule, Sport, Schokolade

Så småningom börjar rutinerna sitta. En relativt tidig väckning följt av en lätt frukost bestående av rostat bröd. Efter det går vi till tågstationen. Flera stationer samt ett tågbyte senare stiger vi av och traskar till skolan. Vi anländer “fashionably late”. Undervisningen är en aning ensidig eftersom programmet inte är så avvikande. Vi kollar på en kort filmsnutt och ska sedan besvara olika frågor. Ofta kommer språkbarriären emot och det är en aning frustrerande att inte kunna uttrycka sig ordentligt. Men vi gör alla framsteg!

Efter skolan åt vi lunch och sedan besökte vi ett sportmuseum där vi fick en guidad tur. Guiden berättade om de olympiska spelens historia och efteråt fick vi möjlighet att testa på olika sportgrenar som boxning och längdhopp. Nära sportmuséet finns ett chokladmuseum som vi också besökte. Efter en snabb rundtur besökte varje kotte museibutiken där diverse souvenirer införskaffades.

Summa sumarum. Efter att ha tvivlat på sina språkkunskaper och ifrågasatt varför man studerar tyska har man gjort stora framsteg. Även om språkbarriären finns där och det är svårt att uttrycka sig som man vill, gör vi vårt bästa för att tala så mycket tyska som möjligt.

Konceptet med värdfamilj och skola på förmiddagen är synnerligen effektivt och givande även om det inte lockade speciellt mycket i början. Att tala tyska blir lättare varje dag och när man samtidigt förstår mer känns tyska inte alls lika hopplös som i början. Och det blir bara bättre! Tschüss!

Skrivet av Henrik

WP_20141021_013

Mittwoch

Schnitzel, kyla och Gestapo

I dag var vädret riktigt kallt jämfört med de senaste dagarna. Även om det regnade mer i går var det kallare i dag och jämfört med den första dagen som var extra solig var vädret i dag riktigt dåligt.

Trots kylan fortsatte vardagen med skola under förmiddagen som vanligt. Lektionerna har varit rätt så likadana hittills och trots den 20 min. långa pausen halvvägs inpå lektionen har timmarna flutit på rätt så trögt. Lektionerna i skolan och programmen på stan efteråt är som natt och dag förutom att sällskapet och språket är detsamma.

Efter skolan gick vi till en gata i närheten av EL-DE-muséet innan vi tog lunchpaus. Vår guidade tur i muséet skulle börja kl. 14.30 så vi hade nästan en och en halv timme tid på oss att shoppa runt och äta. Jag, Henrik och Victor tog chansen att pröva på några lokala läckerheter i en klassisk tysk Biergarten-restaurang.

WP_20141022_001

Halv tre var det dags för en rundtur i Gestapohögkvarteret i Köln, EL-DE-Haus. EL-DE (L.D) är initialerna för handelsmannen som lät bygga huset. Gestapo övertog huset för att bedriva sin verksamhet som omfattade blandat fängsling, korsförhör och mord. Under guidningen fick vi veta mycket om bl.a. nazismens väg mot makten och hur man i byggnadens källare hade fängslat över 30 personer i ca 6 kvadratmeter stora celler ämnade för max 2-3 personer! Utöver det fick vi också höra mycket annat om andra världskriget och trots att hela guidningen gick på tyska var det överraskande lätt att förstå det mesta av vad vår guide berättade. Guiderna överlag har varit väldigt givande eftersom man förstår mycket utgående från vad guiden pekar på.

WP_20141022_004

Att koncentrera sig på ett annat språk dagen lång är ändå väldigt utmattande och dagarna slutar oftast med att man helt slutkörd kommer in genom dörren och lägger sig på sängen hos värdfamiljen.

Skrivet av Albert i Köln.

Donnerstag

På tordsdagsmorgonen fick vi en rejäl frukost hos familjen. Vi har haft turen med värdfamiljen och behöver aldrig gå hungriga från huset. De har verkligen fått oss att känna sig som hemma. Idag efter morgonmålet tog vi tåget in till centrum och så gick vi till skolan! Nu börjar tidtabellerna och rutterna sitta. Under de tre timmarna i skolan hann vi planera och framföra en presentation om vår påhittade butik. Timmarna är mycket lättare än de första dagarna eftersom tyskan har blivit vanligare att höra. Det är roligt att märka.

image (3)image (1)image (4)

Efter skolan åt vi en snabb lunch och sedan åkte vi på bio med hela gruppen. Vi såg filmen ”Maze runners”(som var dubbad, vilket alla fimer i Tyskland är). Den var väldigt bra, vi kan starkt rekommendera den. Det var trevligt att märka att man förstod sammanhanget och de flesta detaljerna i filmen, trots att den var på tyska. Efter filmen åkte vi in till centrum, för att gå i några butiker. Klockan 7 rullade vi hem och fick njuta av en fin middag med vår pratsamma värdfamilj. Det var igen en mycket minnesvärd och lärorik dag!

Skrivet av Malin & Emelie

Kalender

oktober 2014
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kommenteringen är stängd.