Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Besök av fotbollsproffs

16 okt , 2011, 15.53 Niklas Wahlström

 

På tisdagen före höstlovet fick skolan besök av före detta svenske fotbollsproffset Martin Bengtsson, nu verksam som musiker i Berlin under artistnamnet Waldemaar.

Martin Bengtsson, pojken från Örebro som fick plats i milanesiska Inter som 17-åring, höll en föreläsning på gymnasiet endast för pojkarna. Temat för hans föreläsning var manlighet, och i en och en halv timme höll han publiken fängslad med sin livshistoria och sina tankar om vad det innebär att vara man. Publiken fick höra om den blyga pojken som fattade intresse för fotbollen av misstag, hur han som 9-åring bestämde sig för att bli världsstjärna, hur han stenhårt och målmedvetet jobbade för sitt mål och hur han, när han väl nått målet, gick i väggen och försökte ta sitt liv. Hans gripande historia varvades med många roliga andekdoter och många tankeväckande frågor om vad det förväntas av en som man i dagens samhälle.

Senare på dagen deltog Martin i lärarnas fortbildningseftermiddag som hade temat Pojkar i skolan. En av våra lärare fick ta del av hans besrättelse redan tredje gången den dagen men han lyckades alltjämt hålla henne fångad genom att vinkla sin berättelse annorlunda nu då han pratade inför en äldre publik. De exemplar av sin bok I skuggan av San Siro som han hade med sig gick åt som smör i solen bland lärarna. 

Jag hade själv nöjet att plocka upp Martin Bengtsson på Helsingfors-Vanda flygfält när han dagen innan anlände till vårt land. Martin verkade vara en rätt anspråkslös person med fötterna stadigt på jorden som sina unga ord till trots hunnit med otroligt mycket. Genom krisen som avhoppet från proffsfotbollen betydde för honom har han prövat sina egna gränser och kommit till insikt om vad som är viktigt i livet; att leva sitt eget liv och göra det man brinner för. 

Martin Bengtsson är idag en kille med långt hår, knutet i nacken, helskägg, iklädd högst vanliga kläder och inte särskilt storväxt. Hans sunda självkänsla och förmåga till självironi kommer väl till synes nu då han snart beträder scenen på en liten teater i Berlin i rollen som Fantomen!   Besöket uppskattades stort av skolans pojkar och jag tror att han gav pojkarna annat att fundera på än bara svängningarna i hans fotbollskarriär.

Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kommenteringen är stängd.