Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs i världen

Tredje dagen i Aten, filosoferna

10 maj , 2017, 19.13 Studerande GGs

 

Måndag 8.5

Den sista hela dagen började med att filosoferna och dramatikerna delade på sig och gick på sina ämnesspecifika guidningar.

Filosofernas rundtur fokuserades på de tre stora filosoferna; Sokrates, hans elev Platon och Aristoteles som i sin tur var Platons elev. Första målet för rundturen var ”The Ancient Agora”, som under antiken var Atens centrum och hjärtat för dess sociala liv. Här gick Sokrates runt och samtalade med medmänniskorna. Intressant för agora var att innanför området sågs alla män som jämlika oavsett bakgrund, inkomst m.m. Kvinnorna var däremot inte delaktiga. Även Sokrates rättegång och avrättning skedde här.

I agoran finns även Atens bäst välbevarade monument som är ett tempel för Athena och Hefaistos. Vi såg även en sköldpadda på gräsmattan som fick alla att stanna upp och ha en liten photoshoot. Dessutom… råkade vi kanske eller kanske inte förstöra en del av en ruin (alltså, vi drog inte ner en hel staty).

Vår nästa destination var Aristoteles Lyceon. Skolan var belägen i området där idrottare tränade. I Aten är det just nu ett projekt som gjorde att medan vi besökte skolan spelades musik och flyktingars historier på grekiska i högtalare. Aristoteles Lyceon var för de rika och privilegierade. Aristoteles lärde sina elever genom att gå och föreläsa. Vid den här punkten var alla redan överhettade, hungriga och dåsiga. Men som tur var, så hade vi bara en destination kvar innan det var dags för lunch.

Ändpunkten för vår rundtur var Platons Akademi. Vi blev alla lite överrumplade då vi möttes av en gräsplätt, med bara en ynklig sten i mitten… Det fanns med andra ord inte mycket kvar av akademin.

 

Vi tog bussen tillbaka till hotellet och fick äntligen mat i oss. Medan vi åt höll vi sokratiska samtal, vilket betyder att man ställer frågor och följdfrågor med en poäng att påvisa att den andra kanske inte vet så mycket som den tror. I vår grupp diskuterade vi bland annat vegetarianism och hur man lever ett gott liv.

Därefter blev det fritid och vad passar väl bättre än att åka till stranden eller shoppa? Med andra ord har det varit en väldigt bra och lärorik dag. Det har varit intressant att få uppleva platserna som man läst om och gå på samma mark som de tre stora filosoferna gjorde för över 2000 år sedan.

Text: Rebecca Granskog och Matilda Panula

Kalender

maj 2017
M T O T F L S
« apr   jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kommenteringen är stängd.