Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs i världen,Okategoriserad

En lång men lärorik första dag

9 apr , 2017, 19.52 Studerande GGs

 

Det var ett trött gäng på 17 personer som samlades på Helsingfors-Vanda flygfält kl 04.15. Vi mellanlandade i München och flög sedan vidare till vår slutdestination Sarajevo. I Sarajevo möttes vi av två guider som visade oss till vår buss och guiderna berättade sedan lite allmän info om vår resa. Efter ca 15 min bussfärd kom vi fram till vårt första stopp, Tunnel of Hope.

Tunnel of Hope är en tunnel som byggdes år 1993. Tunneln går under Sarajevos flygfält och det var genom den som Sarajevos befolkning fick mat och andra förnödenheter under belägringen. Tunneln är 800 m lång, 1 m bred och ca 160 cm hög och byggdes för hand på endast 4 månader och 4 dagar. Tunneln ansågs vara Sarajevos enda hopp under kriget i Jugoslavien, därav namnet.

När det var dags för lunch visade vår guide oss till en restaurang som serverade lokal mat. Maten bestod av pitabröd med cevapi (bosnisk kebab) och lök.

Efter lunchen tog vår guide oss på en rundtur i gamla stan. När vi kom en liten bit från gamla stan syntes det att arkitekturen förändrades vart man än tittade. Det var ståtliga nyrenoverade byggnader och krigsruiner om vartannat. Det syntes tydligt att kriget utspelade sig för endast 22 år sedan.

Efter rundvandringen gick vi även till platsen där händelserna som fått namnet Skotten i Sarajevo inträffade, alltså startskottet till första världskriget. Guiden berättade också om Bosniens olika religiösa samfund och vi fick se deras heliga byggnader. Efter den guidade turen checkade vi in på hotellet och resten av kvällen hade vi fritid. Vi bestämde oss för att gå en runda på stan och stannade för att äta en glass.

Efter en mycket lyckad, men lång dag, somnade vi alla gott.


Text: Wilma Norrena

Bilder: Jacob Töringe, Nina Blomberg

Kalender

april 2017
M T O T F L S
« mar   maj »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kommenteringen är stängd.