Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Iia

Tankar kring studier utomlands

8 mar , 2016, 20.41 Iia Reiju

 

image111På mitt sportlov åkte jag tillsammans med en kompis till Shanghai i Kina, för att träffa en god vän som flyttat dit för ett drygt halvår sedan. Förutom en obeskrivligt lyckad resa, kom jag hem med en hel del nya tankar och idéer gällande studier efter gymnasiet. Min vän går sitt första år på IB-linje. I och med att IB-studierna endast tar två år har hon redan börjat planera på vilket universitet hon möjligtvis vill fortsätta sina studier. De universitet hon är intresserad av befinner sig alla i Europa, vilket betyder att hon måste flytta från Kina till Europa. För mig har det alltid varit en självklarhet att studera i huvudstadsregionen, men efter att ha hört min väns synvinkel är jag inte alls längre så säker på om jag tänker fortsätta mina studier i Finland.

Varför har jag inte överhuvudtaget ägnat tid åt tanken att studera utomlands eller utanför huvudstadsregionen? Hittills har jag gett den skämtsamma orsaken att jag inte  endast vill äta billiga snabbnudlar med den knappa budgeten en studerande har, utan vill stanna hemma för att kunna äta kyckling och chiafrön. Kanske det egentligen är det jag är rädd för, pengar och de utmaningar jag föreställer dem ha med sig. Hur skall jag klara av att finansiera mitt boende, mat och allt annat det går pengar till? Att arbeta är självklart ett alternativ, men att få ett jobb är inte heller bland de enklaste sakerna i vårt samhälle. Sänkningen av studiestödet med nästan 90€ är något som får mig att grubbla även mer. Genom att studiestödet sänks, tror jag att allt fler kommer att bli tvungna att ta allt högre studielån. Att ha ett studielån leder igen till mina tankar kring pengar och dess utmaningar. Vad jag har uppfattat är studielån relativt vanliga, men just nu känns det som en väldigt absurd tanke.

Att det för min vän är en självklarhet att flytta dit där den bästa skolan just för henne finns, är något som jag verkligen beundrar. Att inte stanna på plats och grubbla och oroa sig över saker som sist och slutligen har ordnat sig för majoriteten. Efter att ha fört en hel del diskussioner kring detta ämne, har jag med helt nya ögon sett möjligheten att studera utomlands. Om en skola som man verkligen vill studera vid finns i ett annat land eller längre bort från ens hemort tycker jag att det inte skall hindra en från att studera där. Studier utomlands har självklart sina för- och nackdelar, men just nu tycker jag att det är viktigt att lyssna på sitt hjärta och inte oroa sig för mycket.

Efter denna tankeväckande resa, kan jag bra tänka mig att söka in till Karolinska Institutet i Sverige. Dock utesluter jag inte heller tanken om Helsingfors universitet, eftersom  jag verkligen gillar Helsingfors. Detta är endast små vägledande tankar jag har, men jag vill ändå hålla alla dörrar öppna, det är ändå för stunden en bit borta. Det jag vill komma till är att jag inte längre utesluter tanken om studier utomlands på grund av att oroa mig för mycket.

Kalender

mars 2016
M T O T F L S
« feb   apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kommenteringen är stängd.