Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Daniela,GGs-kalendern 2015

Lucka 21: Molekyler som bubblar

21 Dec , 2015, 13.04 Daniela Bergholm

 

IMG_0584

I kemin håller vi på med en massa olika intressanta experiment och vi labbar nästan varje lektion. Det är en del räknande och skrivande också men det roligaste med kemin måste ju ändå vara experimenten som vi gör och Rita, vår lärare såklart.

På bilden ser ni ett experiment från kurs 2 i kemi,  jag hade själv kursen förra perioden.  Den gröna vätskan på bilden innehåller diskmedel, vatten och glycerol, som bubblar ordentligt. Resten av bilden föreställer brunsten (mangandioxid) som fungerar som katalysator då väteperoxid sönderfaller i syre och vatten. Reaktionen är exoterm, vilket betyder att blandningen blir mycket varm.

Varje dag från den första till den tjugotredje december publicerar GGs-bloggen ett inlägg med anknytning till ett ämne som undervisas i skolan. Dagens ämne är kemi. 

Kommenteringen är stängd.