Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs-kalendern 2015

Lucka 5: Kiasma

5 Dec , 2015, 06.20 Studerande GGs

 

I kursen Konst 4 besökte vi Kiasma, museet för nutidskonst i Helsingfors.  Det var många utställningar samtidigt och vi besökte två olika utställningar varav båda hade temat samhällskritik.

 

Först besökte vi Jani Leinonens utställning som många säkert hört om eller till och med besökt. Han visar mycket kritik emot stora företag med monopol. Dessutom tar han fram fattigdom och rikedom i sina verk. Leinonens utställning som en helhet var väldigt intressant och tankeväckande. Han har bra idéer och poänger och har ett ganska starkt inflytande på människor med sina verk. Leinonen visar dessutom sina åsikter på ett väldigt brutalt och modigt sätt. Ett bra exempel är Elovenaförpackningarna han målat om så att Elovenaflickan fick nya utseenden, till exempel en gravsten eller en så att hon var en nazist. Vi tittade även på gravstenar som representerade stora företag, “Hunger King” och texter han satt ihop av stora företags texttyper så att de hade ett budskap.

 

Efter det gick vi till den andra utställningen, nämligen utställningen Dissensus. Den handlar om oliktänkande i samtidskonsten och en samling av 19 internationella samtidskonstnärer. Utställningen är också samhällskritisk och har väldigt brutala sätt att visa det. Ett rum var fullt av en massa skrot och när man kollade noggrannare så såg man att där till exempel fanns hotdogskulpturen från Borgbacken som sprutar ketchup på sig själv, men den höll i en såg och man hade målat den full med röd färg som representerade blod.

 

Detta är bara en bråkdel av vad vi såg och för att själv uppleva det ordentligt lönar det sig verkligen att själv gå på utställningarna, det rekommenderas varmt!

 

 

Fanny Sallinen

Varje dag från första till tjugotredje december publicerar GGs-bloggen ett inlägg med anknytning till ett ämne som undervisas i skolan. Dagens ämne är bildkonst. 

Kommenteringen är stängd.