Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Om droger

8 mar , 2015, 18.22 Gustav Wiik

 

Hej på er! Nej, tyvärr, jag skall inte berätta om vilka droger jag använder i GGs. Tyvärr får det bli en annan gång! 🙂 Nej men i all seriositet så skall jag berätta om en föreläsning som tog plats här i GGs under veckans lopp.

Vi hade alltså Christian Wentzel som föreläsare i vår skola, som talade om droger för oss. Han talade inte baserat på egna erfarenheter, men berättade sin kompis historia om hur han varit beroende ett långt tag. Det hade börjat helt bra för den här killen, och när han prövat droger de första gångerna hade det varit något av det bästa han någonsin hade prövat. Han blev beroende och behövde mer och mer droger hela tiden. Han övergick så småningom till starkare grejer som heroin och det slutade till sist med att han dog.

Vilka tankar borde det här väcka hos en? Hur skall du reagera när någon säger att hej, rök det här? ”DU MÅSTE PROVA”? Vissa människor kan säga att det inte alls är farligt och man klarar sig helt bra och man kan kontrollera drogen lätt. Min personliga åsikt handlar mera om att vi i Finland har ett bra lagsystem och det måste finnas en orsak till att droger är förbjudna i Finland. Om någonting är förbjudet så finns det nog en vettig orsak till det oftast. Men jag förstår andra i min ålder som prövar, vi är unga och har ett långt liv framför oss och då måste man ju pröva på allt, right? Vi är unga, och jag tror att alla som har varit unga någon gång förstår sig på det. Det är upp till var och en själv om man tar chansen och kanske får schizofreni på kuppen.

Vad är mitt meddelande här? Vad försöker jag få fram? Inte kan vi stoppa droghandeln i Finland, även om det är olagligt. Det förekommer ändå och det är varenda individs beslut om den prövar eller inte. Det vi kan tänka på är att om någon faktiskt blir fast i droger och inte kan sluta, så kommer hens situation att förvärras och det är viktigt att du finns där för den och kan hjälpa. Stå inte bara där och se på, hjälp den! Om hens liv är i fara kan det vara värt att tänka på vilket som är viktigare: Är personen sur på dig resten av livet, eller har den en månad kvar av livet att leva?

Kalender

mars 2015
M T O T F L S
« feb   apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

En kommentar

  1. pad skriver:

    Jag prövade på cannabis, med resultatet att jag inte gillade verkningarna därav =
    Tidsförnimmelsen förvreds till den grad att ett samtal med kompisarna verkade vara onödig…
    …tills att jag jämförde min upplevelse av tiden med klockans sekundvisare,
    och märkte att jag tyckte den rörde sej endast var femte sekund…
    -Det var en tillräckligt obehaglig erfarenhet för mej, för att lämna cannabisen därhän.

    Men låt denna drog absolut bli tillgänglig för de sjukdomsfall, som det bevisats vara till hjälp !

Kommenteringen är stängd.