Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Till USA och hem igen

24 Nov , 2013, 20.48 Monica Granholm

 

 

 

Fastän jag länge hade velat åka på utbyte till USA, var det ändå svårt att fastslå beslutet då det på allvar var dags att skicka in min ansökan. De stora orsakerna var att jag inte ville missa ett helt års händelser i Finland och därtill bli ett år efter med skolgången. Att jag nyligen hade flyttat till en ny kommun med nya människor gjorde inte saken lättare. I och med ett utbytesår skulle jag igen åka iväg för att återigen behöva börja om i en ny omgivning.

Efter ett fantastiskt år utomlands är det definitivt också härligt att vara i Finland igen. Förutom att jag lärt mig ett öppnare och bredare tankesätt, är livet i stort sett likadant som det var innan utbytesåret. Vännerna, hemmet och familjen är desamma, men bland annat skolan känns annorlunda. Jag går på en ny årskurs nu. Eftersom jag var frånvarande i ett år tycker jag inte det är konstigt att jag inte känner likadan gemenskap med min gamla årskurs längre, men jag tycker det är synd. Jag missade ju faktiskt hela andra gymnasieåret med dem – ett år med en massa viktiga händelser som till exempel gammeldansen.

Det fina och positiva är dock chansen att få lära känna en ny årskurs och helt nya människor på ett annat sätt, men i alla fall ännu känner jag mig inte fullt som en del av min nya årskurs heller. Jag missade ju ett helt år med dem också. Före detta utbyteselever ligger liksom någonstans där emellan. Vi är en grupp för sig, en grupp där vi alla verkligen har något gemensamt. Det är kul att vi råkar vara en stor sådan klass i år. Precis som det var skönt att ha andra utbyteselever vid min sida i USA, är det skönt att ha dem här hemma med.

Jag skulle mer än gärna bli student tillsammans med min egen årskurs, men det finns inget som skulle få mig att ångra mitt beslut om utbytesåret. Nu är det bara att göra det bästa av situationen! Åt dem som tvekar vill jag säga att det bara gäller att våga släppa loss, glömma alla rädslor och helt enkelt åka iväg för att uppleva det unika äventyret som utbyteselev. För jo, man går miste om Finlands händelser i ett år, men under ett år i en totalt ny omgivning får man garanterat vara med om så otroligt mycket, som aldrig vore möjligt om man bara stannade hemma med sin trygga och bekanta årskurs.

 

Aamu Melkas

Kalender

november 2013
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kommenteringen är stängd.