Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Rektor på rymmen II, hälsningar från ett klassrum

23 sep , 2011, 05.05 Niklas Wahlström

 

Under höstterminen har det hänt mera än en gång att jag kommit tillbaka till mitt arbetsrum och av vår skolsekreterare fått frågan ”Var har du varit, här har sprungit SÅ mycket folk och sökt dig”. Det som har hänt är att jag igen en gång rymt arbetet på mitt arbetsrum för att delta i en lektion och glömt meddela vart jag gått.

Under det här läsåret skall jag nämligen besöka alla lärares lektioner minst en gång. Det är inte för att utvärdera lärarens arbete, utan för att bekanta mig med verksamheten på ”verkstadsgolvet”. Den vägen lär jag känna hur både lärare och elever jobbar och hur en arbetsdag kan te sig för en gymnasieelev idag, det är ju (bara) några år sedan jag själv satt på skolbänken. Efter lektionerna har jag haft intressanta och givande samtal med läraren om upplägget och de studerande. Det roliga är att varken lärarna eller eleverna störts av att jag närvarit och på vissa lektioner har jag till och med fått jobba med samma uppgifter som eleverna. Så blev jag t.ex. förra veckan av eleverna tvingad att delta i en övning i franska.

Det har varit roligt att se hur bra ungdomarna jobbar och hur frimodiga de är. På vissa lektioner har det rent av varit skön atmosfär, arbete nog men vila för själen, och för mig har de kunnat innebära en vältajmad paus i det egna arbetet. Idag deltog jag i en lektion i modersmålsinriktad finska med andra årets studerande. Programmet var varierande med inslag av ungdomarnas egna föredrag. Bl.a. fick jag en kort lektion i ämnet ”Svallvågor”. I slutet av lektionen övade vi temporalkonstruktioner.

Om det är någon som för stunden sysslar med något annat under lektionerna är lärarna snabba att säga till. Det fick jag själv smaka på förra veckan under en lektion i tyska. När eleverna satte igång med uppgifter grävde jag fram min mobiltelefon för att läsa min e-post. Läraren tillrättavisade mig blixtsnabbt. ”Niklas, inga mobiltelefoner på lektionen” fick jag höra. Jag fann mig snabbt i situationen och sa ”Jag ville bara testa dig”. Undrar om ”det gick igenom”?

Kalender

september 2011
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

10 kommentarer

  1. Williami Korianteri skriver:

    Spurdo Spärde :DD!! ES!:DD

  2. Jonne Jogiinen skriver:

    Hyvä blogi annan arvosanaksi 4.5/5 koska en ymmärrä kovin paljon ruotsia.

    Viina on paras:D:D ja rööki! :D:D

  3. Aligersanddi Spudro skriver:

    Muodossa ei Byöridä eigä juoda ES, ilmoiddi aligersanddi Spudro

  4. koriander skriver:

    Jag blic i et ES i gymnasiet

  5. Pyysetä skriver:

    4/5, ei maistu salami

    asdfasdgadsg kissat koiria :DDDDDDd

    -aku-pyy-setä a-ajan ajan rrakennee on muutunut!
    -kiva tietää kolmelta-kolmelta-kolmelta aamuyöstä

  6. Uuno Spurdöpurö skriver:

    Elisabeth niidä hanhnemagsaballeroitä dänne niigun olis jo!

  7. Red Lobster skriver:

    Red lobster standing by. Over.

  8. Dog Fort skriver:

    Rodger that Red lobster.

    Dogfort out.

  9. PyySetä skriver:

    Kiva tietää näin kolmelta aamuyöstä

  10. Jürgen von Stropf skriver:

    Nein, icke kann ein rektor fara på rymmen. ingen kan vara på rymmen auf ein schule.. hh 88 over und out

Kommenteringen är stängd.