Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

För mänskliga rättigheter i Göteborg

26 Nov , 2012, 05.08 markusahlfors

 

Mänskliga rättighetsdagarna – Göteborg

Den elfte november samlades 9 stycken (Dennis Berner, Jakob Sundman, Cecilia Bergman, Emma Borg, Sebastian Sandström, David Karlsson, Arthur Savander, Max Kiiski, Tomas Makkonen) elever plus en ivrig lärare (Markus Ahlfors) på Helsingfors-Vanda flygfält för att resa till Göteborg och mänskliga rättighetsdagarna. Direktflyg var inte möjligt så vi flög via Stockholm Arlanda flygfält varifrån vi sedan flög till Göteborg. Denna lilla flygresa till vår granne i väst kändes som en söderresa på grund av depostoppen i Stockholm. När vi landat i Göteborg var det en kort bussresa, ca 25 min som gällde. Strax efter tio anlände vi på vårt hotell. Våra magar var tomma så vi bestämde oss att ta en sväng via Burger King före sängdags.

Det var tidig väckning nästa morgon med anmälning före kl. 08.00.  Öppningsceremonin styrdes av Richard Wilkinson som är aktiv för att ekonomiskt jämna ut situationen i länder. Han var en mycket intressant talare och visade oss shockerande tabeller och paragrafer över ländernas ekonomiska fördelning (en föreläsning av Richard Wilkinson kan man se på sidan TED Talks). Efter presentationer var vi alla ivriga att få tala med Richard. Gruppen gick upp till honom och frågade en fråga om vad för kritik om sitt arbete. Richard hade själv en mycket strikt tidtabell så hans planerare föreslog att vi kan tala medan han går till pressrummet. Vi gick genom otaliga korridorer omringade av fotografer som ville ta en bild av oss. Man kände ju sig som en riktig kändis.

Programmet följde i ett högt tempo genom hela dagen med föreläsningar som t.ex. kvinnornas rättigheter och diskussioner om daliternas situation i Indien. Klassisk musik med låttexten som en berättelse kunde man även njuta av.

Dagen tog snabbt slut och nästa på schemat var en god och välförtjänt middag på Jensens Böfhus i den gamla delen av Göteborg.

Morgonen därpå var det samma tidiga uppstigning med gott morgonmål på hotellet. Till skillnad från måndagen hade vi bara tid till kl.14.00 att gå på föreläsningar. Efter att vi hade lyssnat på alla presentationer, vilket omfattade en presentation om Syriens situation, en berättelse om Raoul Wallenberg och en plandiskussion om hur bra Sverige behandlar utlänningar i sitt land, tog vi bussen till flygplatsen för att påbörja vår resa hemåt. Flyget från Arlanda till Helsingfors var en aning sen men tråkigt hade man det inte på flygplatsen. Vi anlände till Finland ungefär elva tiden.

Foto Markus Ahlfors

 

TEXT: ARTHUR SAVANDER

Kalender

november 2012
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kommenteringen är stängd.