Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

GGs bland presidenter och ministrar. ”Nordens plats i Europa”

29 Nov , 2013, 13.17 markusahlfors

 

Måndagen den 18.11.2013 ordnade Pohjola-Norden ett seminarium vid namnet “Nordens plats i Europa”. I seminariet deltog flera stora namn som till exempel republiken president Sauli Niinistö, kommissionär Olli Rehn, justitieminister Anna-Maja Henriksson, Sveriges f.d finansminister Pär Nuder m.fl.

President Niinistö inledde dagen genom  att diskutera de Nordiska värderingarna. Det som herr president starkt poängterade var det smidiga samarbetet mellan de Nordiska staterna, samt deras gemensamma framtid.

Även EU-kommissionär Olli Rehn deltog i seminariet med Europeiska synvinklar och tyngdpunkt på ekonomiska situationen samt Europas ekonomiska utveckling. Kommissionärens talan väckte stort intresse bland deltagarna, som också hade möjlighet att delta i diskussionerna, även GGS deltog med en fråga.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson talade om den nordiska välfärdsmodellen samt dess framtid. Henriksson betonade även utbildningens betydelse för välfärdens framgång, problem inom sysselsättningen samt individens och offentliga sektorns ansvar för välfärden.

En positiv överraskning var Elina Uutela från Aalto Entrepreneurship Society, som talade om ung företagsamhet och nya innovationers betydelse för Finlands framtid. Uutela diskuterade ämnet ur ett globalt, nationellt och individuellt perspektiv. Även evenemanget för startup-företag “Slush” nämndes, där hon poängterade hur viktigt det är för Finlands framtid att stöda nya innovationer.

Seminariet var en lärorik och givande upplevelse. Vi blev förvånade av att det inte var flera studerande i publiken, eftersom temat ändå handlade mycket om Nordens framtid. Talarna gav en bra allmän uppfattning, men svaren på publikens frågor var aningen flummiga.

Ett stort tack till skolan som gav oss möjligheten att delta i detta lärorika seminarium, och hoppas att elever i framtiden också har möjlighet att delta i liknande evenemang.

 

Text: Oliver Fagerstedt, Alexander Hammarberg, Filip Hintze, Victor Mäkinen och Joakim Puotinen

Bild: Markus Ahlfors 

Kalender

november 2013
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kommenteringen är stängd.