Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

STUK – Strålsäkerhetscentralen

4 Dec , 2012, 17.49 Holm Linnea

 

I den medicinska fysiken (FY12) fick vi besöka STUK, strålsäkerhetscentralen i Hertonäs. Vi fick höra på presentationer om vad STUK håller på med. Först lite allmänt om vad de gör och sedan om strålningens hälsoverkningar och lite vad de testar på övervakningsavdelningen.

Stuk har tre huvudansvarsområden: Forskningsanstalt, expertavdelning och tillsynsmyndighet. Forskningsanstalten mäter bland annat strålningen av radioaktiva ämnen såsom uran och cesium. På expertavdelningen undersöker man strålningens hälsoverkan. Tillsynsmyndigheten undersöker olika vardagliga produkter som mjölk, fisk och svamp. De tar prover på vatten, luft och damm för att kontrollera radioaktivitet eller annan förändring, bland annat spår efter Tjernobyl-olyckan. Vi fick veta att radons skadliga effekt är bara en tjugondel för icke-rökare, av den skadlighet den har för rökare. ’Sonni’-bilen åker omkring  och mäter strålningen genom att ta prover på luft, vatten och damm. Värdena lagras i en dator och skickas iväg till STUK-huvudbyggnaden för vidare analys. Bilen är inte strålskyddad för att den ska få de bästa möjliga värdena.

De undersöker också mobiltelefonernas strålning genom att sätta en telefon intill en strålningsmätare i ett slags vätska som motsvarar vävnaderna i huvudet. Utrymmet isoleras från annan strålning så att man ska få noggrannare resultat. Social-och hälsovårdsministeriet har bestämt att det högsta SAR-värdet (specific absorption rate, dvs. ”värmeenergin som absorberas av huvudet”) får högst vara 2 watt per kilogram. Läs mer om hur du kan minska exponeringen och kolla några telefoners SAR-värden, här.

Bild: Bilen

Källa: Mätningar av strålning från mobiltelefoner

 

 

Kalender

december 2012
M T O T F L S
« Nov   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kommenteringen är stängd.