Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Tips för att undvika hösttrötthet

11 okt , 2012, 17.19 Holm Linnea

 

Trötthet kan orsakas av många olika faktorer, bland annat puberteten, årstider och brist på vitaminer eller dylikt. Trötthet orsakas huvudsakligen av sömnbrist, att man sover dåligt eller kan även bero på att man sover för mycket.

Typ 8-10 timmar är en lämplig nattsömn. Ifall man ännu är trött så kan man ta en 20 minuters tupplur. Om man sover mer än 20 minuters tupplur kan man bli slö och inte orka. Trötthet kan också påverkas av oro och stress av skolarbeten, jobb eller relationer, vilka leder till att man sover dåligt och så är man ständigt trött. Nattsömnen kan även påverkas om man snarkar eller har andningsstörning när man sover.

Om man länge har druckit kaffe kan det orsaka trötthet, eftersom kroppen är van vid att få sin energi från kaffe. Därmed blir man trött om man inte dricker kaffe varje morgon. Trötthet kan också orsakas av brist på ämnen, bland annat järn, vitaminer eller solljus dvs. vitamin D.

  • Du ska hitta en balans mellan nattsömnen, skolarbeten och fritiden. Hitta en rytm som passar dig.
  • Att sova i ett för varmt rum leder till att man sover dåligt. Vädra rummet ifall du inte kan somna så får du syre och kan sova bättre.
  • På kvällen är det bättre att äta någonting sött än någonting salt. Det höjer blodsockret och leder till trötthet och man somnar bättre.
  • Att dricka tillräckligt med vatten och äta en varierande kost borde ge dig de ämnen du behöver.
  • På fritiden kan du göra det du tycker om, exempel att vara med kompisar, rita eller spela något spel.
  • Motion ger dig frisk luft och därmed känner du dig piggare. Redan efter en eller två veckor kan du märka skillnaden.
  • Under höstens och vinterns mörka dagar då solen sällan dyker upp så borde du äta D-vitaminer. Väldigt många finländare har för lite D-vitamin i sig på vintrarna. Det finns ljuslampor som piggar upp och kan köpas i affärer.
  • Sluta röka, en långvarig rökning leder till trötthet.

Att spendera för mycket tid hemma kan bli tröttsamt så det lönar sig att då och då gå ut och träffa människor, istället för att alltid stanna hemma eller så skaffar du dig en hobby.

Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
« sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kommenteringen är stängd.