Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Besök i GGs

En tankeväckande dag för mänskliga rättigheter

20 sep , 2017, 20.04 Studerande GGs

 

Förra veckan ordnades en dag för mänskliga rättigheter i GGs. Dagen bestod av föreläsningar och workshops som alla, på ett sätt eller ett annat, förknippades med mänskliga rättigheter.

 

Dagen inleddes med ett inspirerande tal av riksdagsledamoten Jani Toivola. Han delade med sig om sina tankar kring mänskliga rättigheter och jämlikhet. Toivola berättade om sin ungdom samt de mot- och framgångar som han upplevt under sitt liv. Jag kände mig berörd av talet och upplevde att han hade lyckats sätta ord på vissa problem som många ungdomar i dagens samhälle går genom. Hans tankar och åsikter om att våga stå upp för sig själv och inte ge efter på grund av andras åsikter, fick mig att tänka på mitt eget liv och på vad som egentligen gör mig allra lyckligast? Under talet insåg jag att oberoende om det är en hobby, någon egenskap eller person, så är vi alla berättigade till att vara lyckliga och det kan ingen ta ifrån oss.

 

Programmet fortsatte med ett tal av före detta försvarsminister och riksdagsledamot Elisabeth Rehn. Hon berättade om sina erfarenheter som FN:s människorättsrapporttör och biträdande generalsekreterare samt skildrade hur de mänskliga rättigheterna beaktas i Europa och Afrika. Hennes tal var mycket informativt och ögonöppnande. Det är svårt som en flicka uppvuxen i Finland att föreställa sig att bli behandlad som flickor och pojkar i vissa delar av världen blir behandlade. Jag känner mig lyckligt lottad att leva i det samhälle jag lever i, men anser att det är på vårt ansvar att hjälpa de som inte har lever i lika bra förhållanden som vi. Det bästa sättet att hjälpa är enligt mig att utbilda och förkunna om de mänskliga rättigheterna i de områden där de inte tas i beaktande. För att vi ska ha en ljus framtid framför oss, måste vi hjälpas åt för att sprida budskapet om de mänskliga rättigheterna.

 

Efter två väldigt intressanta och upplysande tal var det dags att delta i föreläsningar som vi valt på förhand. Skolan hade bjudit in uppskattade gäster som arbetar med mänskliga rättigheter. Alla elever deltog i två föreläsningar där det ingick föreläsning, diskussioner eller workshops. En av föreläsningarna handlade om yttrande- och pressfrihet. Där fick vi höra om hur läget i Europa och Finland ser ut nu och en inblick på hur framtiden kan se ut. Den utveckling som i Finland och Europa för tillfället sker är inte positiv och jag kan inte annat än känna oro. Faktumet är att den pressfrihet vi i Finland och stora delar av Europa idag har, håller på att regrediera. Som en ungdom uppvuxen i Finland där man alltid har kunnat uttrycka sig fritt i både språk och skrift, känns ett samhälle där detta inte är tillåtet väldigt skrämmande.

 

Sist men inte minst fick vi besök av riksdagsledamoten Eva Biaudet som gav oss en helhetsbild av vad mänskliga rättigheter innebär och hur de tas i beaktande i globala kriser, som t.ex. oroligheterna i Mellanöstern och Nordafrika. Talet var en utmärkt avslutning på en lärorik och mycket givande dag.

Jag anser att det är mycket viktigt att undervisa alla, speciellt ungdomar, om de mänskliga rättigheterna och det ansvar som kommer med dem. I Finland lever vi i ett samhälle där vi tar rättigheter som t.ex. jämlikhet, trygghet och yttrandefrihet som en självklarhet. Samhället utvecklas ständigt och för tillfället befinner vi oss i en tid där det blir allt viktigare att ta i beaktande, och påminna oss själva om, att vi alla är lika värda och har rättighet till att bli behandlade lika, oberoende av vårt ursprung. Då jag tänker på framtiden vill jag att mina barn och barnbarn ska kunna leva i ett lika tryggt och fritt samhälle som jag vuxit upp i.

 

Text: Ellen Eskelin 16A
Foto: Astrid Holmström och Anton Hård af Segerstad

Förutom de gäster Ellen nämner ovan deltog representanter för Unicef, Kynnys, Ekvalita, Röda korset, Plan international, Rädda Barnen, asylsökande, Centralförbundet för mental hälsa, Regnbågsankan, Uskontojen Uhrien Tuki, Kyrkans utlandshjälp, Kvinnobanken, Reportrar utan gränser, Förbundet för mänskliga rättigheter, OSCE, funktionshindrades rättigheter, flyktinghandledare och journalister. Ett stort TACK till er alla!

 

Kalender

september 2017
M T O T F L S
« aug   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

En kommentar

  1. ? skriver:

    Hej Ellen,
    Jag upptäckte ditt inlägg av en händelse, för jag har varit en vecka på landet utan Hbl. Blev verkligt glad av att läsa dina välformulerade och mogna tankar. Det ger mig stort hopp för vår framtid.

    Kram Carli

Kommenteringen är stängd.