Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Kolumn,Skolvardag

Lägre lön på grund av mitt kön?

12 feb , 2017, 20.16 Studerande GGs

 

FÖRESTÄLL DIG ATT DU ÄR EN KVINNA. Tänk dig nu att du och din manliga studiekompis har studerat tillsammans i tio år och nyss blivit färdiga läkare. Ni har ansökt om en arbetsplats på ett eftertraktat sjukhus och får platsen båda två. Ni har lika långa arbetsdagar, lika mycket erfarenhet, samma utbildning och samma titel. Trots detta får din manliga kollega högre lön än du. Föreställ dig nu hur detta skulle kännas. Inte så bra, eller hur?

Trots att 64 procent av alla högskoleexaminander är kvinnor, arbetar bara 12 procent av dem som vd:ar och endast 2,4 procent av kvinnorna är börs-vd:ar. Detta är förstås en betydande orsak till skillnaden i lönerna. Dock är statistiken svår att förstå sig på, varför är det just så att så få kvinnor har höga positioner inom sitt yrke? Varför måste kvinnor generellt arbeta mycket hårdare för att nå upp till den positionen? Dessa frågor är inte enkla att besvara. Det finns förstås många orsaker men i grund och botten tror jag att det beror på att kvinnor inte anses vara kapabla till sådana yrken med hög status.

KAPABEL HIT OCH KAPABEL DIT, är inte det viktigaste det att man är kompetent? Tydligen inte, eftersom kvinnor i genomsnitt får 6 procent mindre lön än män trots att de har exakt samma titel, utbildning och erfarenhet som männen. Men om man inte tar detta i beaktande, utan tänker att kvinnor i allmänhet jobbar med yrken som ger lägre lön och att de är mer hemma med barnen, tjänar de 81 procent av det männen tjänar.  Att det finns skillnader i lönen beroende på om du är kvinna eller man är alltså ingen myt.  

Kapabel hit och kapabel dit, är inte det viktigaste det att man är kompetent?

Situationen varierar också från land till land samt beroende på vilken etnicitet man har. Latinamerikanska kvinnor tjänar endast 54 procent av vad vita män tjänar, till exempel. Men kvinnor är inte den enda utsatta gruppen. Även personer med funktionsnedsättning samt de som har en annan sexuell läggning eller könsidentitet har lägre inkomster.

JAG BLIR SÅ OTROLIGT ARG när jag tänker på detta. Jag har inte valt att födas som kvinna, varför ska jag då nedvärderas på grund av någonting som jag inte kan ändra på? Året är 2016, inte 1816. Vi kvinnor är inte biroller. Vi är inte dummare än männen och vi är mer än sexuella objekt. Det är helt otroligt hur vi ens kan behandlas så här, med tanke på att vi utgör hälften, om inte mer, av världens befolkning. Enligt Caroline Englund på Dagens Nyheter kommer det antagligen ännu att ta 85 år innan lönerna är helt jämställda och denna lilla kolumn kan knappast lösa alla problem, men tillsammans kan vi väcka uppmärksamhet. Tillsammans kan vi uppmuntra varandra att kämpa för våra rättigheter. Tillsammans är vi starka.

FÖRESTÄLL DIG ATT DU ÄR EN KVINNA. Året är 2101 och du och din manliga kollega har just fått era löner. Ni har lika långa arbetsdagar, lika mycket erfarenhet, samma utbildning. och samma titel. Därför får ni samma lön. Inte på grund av ert kön eller er etniska bakgrund, utan på grund av att ni är lika duktiga. Föreställ dig nu hur detta skulle kännas. Ganska bra, eller hur?

LINNEA LANG
förstaårsstuderande i GGs

Kalender

februari 2017
M T O T F L S
« jan   mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

10 kommentarer

 1. Säger Int skriver:

  Om kvinnor får lägre lön än männen varför anställer inte företag mer kvinnor i så fall? Billig arbetskraft.

 2. Jess skriver:

  youtube,com/watch?v=1oqyrflOQFc&t=1m30s

  • Källkritisk skriver:

   Även om du har skrivit webbadressen fel, så kan man lista ut att du vill hänvisa till en video utgiven av Prager University. Det är, trots namnet, inget universitet i traditionell mening. Deras egen presentation på webbsidan lyfter fram de judisk-kristna värderingarna som organisationen grundar sig på och följande fraser: ”PRAGER UNIVERSITY IS NOT AN ACCREDITED ACADEMIC INSTITUTION AND DOES NOT OFFER CERTIFICATIONS OR DIPLOMAS. BUT IT IS A PLACE WHERE YOU ARE FREE TO LEARN.” Det är något man gärna får beakta när man tar till sig deras slagkraftiga presentationer.

 3. . skriver:

  Du generaliserar väldigt långt då du antar att män ser kvinnor som ”sexuella objekt” och ”dummare än män” . Denna generalisering har inget annat syfte än att demonisera män och skapa hat. Texten tar det som en självklarhet att ”wage gap” finns vilket leder till att texten tappar sin trovärdighet.

 4. Moro skriver:

  De hä e lite galuu

 5. Studerande vid Hanken skriver:

  Domppa som domppa som jesus brukade säga!

Kommenteringen är stängd.