Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Besök i GGs

Amerikanska presidentvalet i GGs

3 Nov , 2016, 07.58 Studerande GGs

 

Under måndagen den 31 oktober hade GGs vicekonsul Christopher Groth på besök. Han är diplomat på USA:s ambassad i Helsingfors och kom och höll presentationer för flera grupper i engelska. Chris berättade mycket om de amerikanska presidentvalen, hans arbete på ambassaden samt politik i USA överhuvudtaget. Dessutom besvarade han en hel del frågor som elever hade haft möjligheten att ställa på förhand.

Christopher Groth talade om sitt jobb på ambassaden och den amerikanska presidentvalet

Christopher Groth talade om sitt jobb på ambassaden och det amerikanska presidentvalet

Diplomatiskt inför val

Chris inledde med att berätta om sin egen bakgrund. Han har vuxit upp i San Diego, Kalifornien och anlände i nyligen till sin nya post i Finland. Före det har han varit på ambassaden i Nepal, varifrån han hade några intressanta berättelser. Majoriteten av de frågor som eleverna hade ställt på förhand hade att göra med

“I tend to vote more one way than the other”
Christopher Groth, diplomat

USA:s presidentval, som sker om en dryg vecka. Chris uttryckte sin entusiasm för ämnet, och medgav att han anser sig själv vara en “val-nörd”. Han skämtade också om hur han tycker att valdagen är en bättre dag än hans egen födelsedag, och hur vardera i år råkar infalla på samma datum. Chris gav en lätt överblick över valets kandidater, samt hur valet på konkret plan fungerar. Även om det skulle ha varit intressant var Chris mycket försiktig med att uttrycka sina egna åsikter om kandidaterna, vilket dock inte är förundransvärt med tanke på att han är en diplomat anställd av USA:s regering. Han berättade däremot att han själv har röstat, och uttryckte sig “I tend to vote more one way than the other”.

 

Vilja att hjälpa levande och döda

Chris arbete går delvis ut på att göra visum-intervjuer för personer på väg till USA. Det är dock sällan fråga om finska medborgare eftersom Finland är medlem i ett visumfrihetsprogram. Utöver det hjälper han amerikanare som t.ex. tappat sitt pass eller hamnat i fängelse. I vissa fall har Chris även varit med om amerikanska medborgare som har avlidit, och vars retur hem måste ordnas. Han har dessutom varit i kontakt med de avlidnes familjer. Detta hade en stark koppling till det Chris svarade på frågan “Vad vill du åstadkomma”; Han berättade om hur han strävar efter att hjälpa andra, vare sig det är att hjälpa dem med ett pass eller stödja deras familjer.

 

Intressant möte

Chris verkade som en sympatisk och intressant person. Han gav en mer insiktsfull bild av USA:s politik samt på vad diplomatiskt arbete går ut på. Detta är svårt att lära sig från en bok eller ett videoklipp, och därför tycker jag det var trevligt med en egentlig, politiskt aktiv amerikanare som föreläste. Efter att ha pratat med flera andra elever fick jag en bild av att jag inte var den enda som tagit fasta på det han sagt, och responsen jag hörde följde mycket positiv ton. Det verkade som om alla faktiskt hade ett intresse för det Chris hade haft att säga, och jag tvivlar på att jag är den enda som fick något ut av besöket.

 

Text: Robin Schönberg
Bild: Catharina Baumgartner

Kalender

november 2016
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kommenteringen är stängd.