Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs i världen

Vidgade vyer och varm vänskap

12 okt , 2016, 19.07 Studerande GGs

 

image

Tio studerande från vårt gymnasium vidgar för tillfället sina vyer genom att delta i ett Nordplus-projekt som handlar om hur man kan se spår av kolonialiseringen i Lettland, Litauen, Grönland och Finland. Tio studerande från varje land har tillbringat fem dagar i Alanta, Litauen och nu återstår ännu några dagar i Liepaja, Lettland. Inom ramen för projektet blir det senare ännu en träff i Grankulla och en på Grönland.
Under den första träffen har programmet i första hand bestått i att ungdomarna lär känna varandra.
– Om man deltar i ett dylikt projekt skall man ha ett öppet sinne och vara intresserad av mänskor. Det är bara att gå fram till de andra och inleda en diskussion, säger Nelly Holming och Ida Toivonen.
– Vi har fått jättemånga nya, trevliga vänner och diskuterat allt från kultur till religion, säger Tomas Törn och Carolina Paqvalen.
Till den första träffen hade deltagarna fått i uppgift att presenterade sina respektive hemländer. Grani-ungdomarna berättade om allt från Finlands historia och samhälle till finlandssvenska traditioner och kultur.
– Och när man blir bekant med andras kultur, då förstår man och uppskattar också sin egen kultur bättre, säger Nelly. Valerie Westerlund och Eva Gustafsson inflikar att man också inser hur bra det är att bo i Finland.
Men alla ungdomar är ense om att pengar inte är lösningen till allt eller någon genväg till lycka.
– Många av de andra deltagarna har kanske inte materiellt så mycket, men de är lika lyckliga ändå. De bryr sig mindre om saker och mera om relationer, konstaterar Valter Mårtenson och Mats Lehto.
Skillnaden mellan ungdomar från fyra olika länder är sist och slutligen inte så stor. –  Alla drar vi dåliga ”läppän” och gnabbas. I grund och botten är vi alla lika, konstaterar Ida Puskala och Sophie Uckuyu.
Text och foto: Marina Lindholm

 

Kalender

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kommenteringen är stängd.