Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Kolumn

Tro på mig

9 okt , 2016, 13.11 Studerande GGs

 

 

Vad ska man tro på? Hur vet man vad man kan tro på? Ska man tro på en väns Facebook-uppdatering? Tänk om de traditionella medierna bara kör fram sin egen agenda. Är de populära alternativa nyhetssidorna på nätet de som berättar saker som de är? De här frågorna måste vi moderna finska människor tänka på.

Jag ser många kommentarer, artiklar och personer på internet som tycker att de traditionella medierna inte är pålitliga mera när man vill hitta nyheter. I en nyhet som Iltalehti skrev angående detta frågade man personer om orsaker till att de inte mera litar på medier. Det som kom fram var orsaker som att de ljög förr också om t.ex  Urho Kekkonen. Och så tycker Reijo Tossavainen att nyheterna angående invandrarna inte berättar allt och ger en för positiv bild av dem. Det tas också fram att man i stället kan följa de sociala medierna där det oftast inte sker någon censur.


”Det behövs också positiva nyheter.”


Tycker någon seriöst att det ges en för positiv bild av invandrarna i nyheterna? Enligt mina personliga erfarenheter så är det inte så sällan man bland de populäraste nyheterna ser något brott som begåtts där det berättas som kännetecken att den skyldiga har invandrarbakgrund eller är mörkhyad (vilket inte automatiskt betyder att någon är invandrare). Därför behövs det också positiva nyheter. Tvärtemot, folket skulle få en orealistiskt negativ bild av invandrarna om man inte skulle ta fram att det finns också bra exempel bland invandrarna och att de flesta är goda människor. Det behövs för att få människorna att vakna upp ibland och se de bra sidorna också. De sociala medierna har ingen censur men det är både en bra och dålig sak. Ja, man får sagt det man vill men det finns inte heller någon kontroll om saken faktiskt hänt. Därför ska man vara extra kritisk då man läser någons inlägg. Poängen angående Kekkonen är ett giltigt argument men det var antagligen för Finlands godo att följa med Sovjetunionens intressen till en viss del. Vad vinner media idag med att ljuga om invandrare eller EU-saker som de anklagas för att göra?

Det finns också många som i stället tror på alternativa nyhetskällor som MV-lehti. Vad kan jag säga? Tidningen har haft flera nyheter som har visat sig falska, ändå delar hundratals, även tusental finländare de här nyheterna på Facebook. Sedan kommenterar en del sina åsikter, ofta angående invandrare och inte sällan genom att gruppera alla i minoriteten till samma grupp. Om det har skett ett terroristdåd eller en våldtäkt är alla muslimer terrorister och våldtäktsmän som måste föras ut ur landet genast.


”Den vokala minoriteten får ofta mycket utrymme på nätet.”


Men det verkar som om internet förvränger bilden igen. Den vokala minoriteten får ofta mycket utrymme på nätet och det ser ut som om det här fenomenet angående förtroendet för media kan knytas till det i detta fall också. Enligt en undersökning tror bara 8% av dem som känner till MV-lehti på själva innehållet. 79% av finnarna tror ännu mest på tryckta tidningar. 75% på Yles tv-kanaler. T.o.m. 92% höll Yles nyheter som trovärdiga i en annan gallup. Jag tror dessa siffror bevisar att majoriteten av folket ännu litar på de traditionella medierna.

Det kommer dock alltid finnas en del människor som inte litar på det som majoriteten tror på och letar sig fram till sidor som stöder deras tankar och idéer. Det tycks bli vanligare då det inte går så bra ekonomiskt. Människor blir frustrerade och börjar leta syndabockar till deras dåliga situation. Nuförtiden går det lätt att hitta någon sida eller något forum som stöder allas olika argument och nyheter som strider emot de andra. Det kommer alltid finnas grupper som tror att det pågår någon sorts av konspiration mot dem.


”Det kommer dock alltid finnas en del människor som inte litar på det som majoriteten tror på och letar sig fram till sidor som stöder deras tankar och idéer.”


Om jag ville hitta argument för att världen faktiskt är ihålig finns det forum och sidor på nätet som stöder det och så skulle jag kunna strunta i vad nyheterna och alla andra säger. Tror du inte? Kolla själv. Jag tror på de traditionella medierna och att de berättar för oss om verkligheten som den är utan någon agenda. Jag tror på det jag sett i kvällens nyheter. Jag tror att vi finnar är tillräckligt smarta för att inte falla för alla alternativa medier bara för att de ger oss ett alternativ.

Kolumnisten Niko Nordström går andra året i GGs. Kolumnen är skriven kort innan MV-lehtis frontfigur och grundare Ilja Janitskin häktades.

Kalender

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kommenteringen är stängd.