Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs i världen

Båtfärd, Jusupov och Rasputin

9 sep , 2016, 05.56 Studerande GGs

 

image

Den första dagen i St. Petersburg åkte vi på en sightseeing tour med båt. Det var högvatten, så vi kunde inde inte åka hela rundturen p.g.a. låga broar. Men vackert var det iallafall. Man kunde sitta inuti båten, eller på däck för att få en bättre titt på staden. Det blev lite kallt ute, men man fick låna filtar om det behövdes. Vi hade en guide i båten som berättade om omgivning. Vi åkte förbi bl.a. en italiensk cirkus, flera ryska palats, museum, ett fängelse, butiker, en park och St. Petersburgs enda slott. Men höjdpunkten var ändå på väg tillbaka då vi åkte förbi en fästning kl. 12. Då sköts ett kanonskott som hördes långa vägar. Det är tydligen rysk tradition. Kanonskottet användes som väckarklocka, iallafall på Peter den Stores tid.

image

Efter båtfärd och lunch var det dags för guidad rundtur på Jusopovs palats. Palatset ägdes av en av Rysslands mest förmögna släkter under 1800-talet ända tills år 1917, vilket syntes väldigt bra i arkitekturen och inredningen. Under en cirka 1,5 timmes vandring i Nikolai Jusupovs palats gick vi igenom bland annat flera sovrum, salar, bibliotek och teater, samtidigt som vår svenskatalande ryska guide berättade hela historian om Jusupov, Rasputin samt allt som är historiskt kopplat till museet.

image

Inredningen följde ett tydligt mönster då alla rum hade egna färger. Det är svårt att tänka sig att palatset varit någons hem då det var så jättestort, men det visar också hur himla stor egendom Jusupov hade. Det var högt i tak, många detaljer i guld och stora, pampiga möbler från 1800-talet.

image

image

Text och foto: Sandra Uitto och Teodor Schulman

Kalender

september 2016
M T O T F L S
« jun   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kommenteringen är stängd.