Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Iia

Steget från högstadiet till gymnasiet

23 jan , 2016, 08.36 Iia Reiju

 

För drygt en vecka sedan var det igen dags för infokvällen, som ordnades för de nuvarande niorna. Trots att det redan är ett år sedan jag själv satt i Nya paviljongen och lyssnade på presentationen, upplevde jag stämningen väldigt lika.

Då jag själv gick på nian och kom till GGs för första gången på denna infokväll, kändes det pirrigt och nervöst. Att se andra elever som man möjligtvis skulle ha i sin grupp på lektioner nästa år, var både roligt och nervöst. I år var jag nog endast nervös för att tala inför en större publik.

En sak som även var rätt så intressant och rolig att tänka på, är hur jag för ett år sen var som ett enda stort frågetecken gällande kurser, ämnesstigar, provveckor och hela gymnasiesystemet. Efter mitt första halvår i gymnasiet känns allt detta som självklarheter, och det var roligt att besvara frågor av både elever och föräldrar. De liknade väldigt mycket de frågor även jag funderat på före gymnasiet.

De olika förändringarna från högstadiet till gymnasiet, som de jag nämnde ovan, och ytterligare många fler, t.ex. datorer i undervisningen, kändes först väldigt råddiga och konstiga. Men i praktiken har jag endast upplevt dessa ändringar positiva. Datorerna som ett exempel, är väldigt behändiga i undervisningen. Man har allting på ett och samma ställe, och om man behöver slå upp ett ord eller liknande, går det på nolltid.

Nu när jag i år satt framför de kommande ettorna, fick jag känslan av att stämningen bland dem var väldigt liknande som då jag själv satt där. Jag insåg även hur stort men samtidigt litet steget från grundskolan till gymnasiet är. Stort, då man tänker på de praktiska ändringarna, litet, eftersom det sist och slutligen kändes naturligt.

Kalender

januari 2016
M T O T F L S
« Dec   feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kommenteringen är stängd.