Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs-kalendern 2015

Lucka 17: Hellre ljudvågor än elstötar

17 Dec , 2015, 05.57 Studerande GGs

 

WP_20151205_09_55_56_Pro

 

Hello from the other side… Den sången fick alla som stod vid parabolerna eller mellan dem höra. Under vår studieresa till Schweiz kom vi fram till att fysik kan vara roligt och spännande. Vid historiska fysikmuseet, Musée l’Histoire des Sciences, fanns det många intressanta och annorlunda verk, t.ex. en parabol. Hälften av eleverna stod vid en parabol och andra hälften vid den andra, som var placerad 50 meter från den andra. Parabolerna var riktade mot varandra och koncentrerade ljudvågor. Då eleverna sjöng (eller talade) i parabolerna kunde eleverna vid den andra parabolen höra det lika tydligt som om de andra hade stått precis bakom dem.

 

WP_20151203_11_04_30_Pro

Om vi lärde oss något under resan, så var det att vi elever inte gillar elstötar. Till den slutsatsen kunde man i alla fall komma fram till genom elevernas miner. På fysiksidan vid Université de Genève bad föreläsaren en del av eleverna att bilda en kedja genom att hålla varandra i händerna. Hen som stod först i kedjan skulle hålla handen på en metallkupa (van de Graaff), som blev laddad. Elevernas hår började så småningom lite spreta ut åt alla håll, men det var inte det värsta (men det såg dock ganska komiskt ut…). Snart bad presenteraren hen som stod sist i kedjan att röra en metallstång, för att en urladdning skulle ske. Det innebar förstås att alla i kedjan fick en ordentlig elstöt. Eleverna sade att det kändes till och med i handledernas blodådror.

 

Utöver detta fick vi experimentera med flytande kväve. Vi lyckades få magneter att sväva i luften, då ett magnetfält bildades. Vi kylde ner en metallplatta till -200 grader, vilket ledde till att den blev en supraledare. Nu kunde vi sätta en magnet på plattan och den förblev svävande i en halv minut. Samma experiment kan göra en stol svävande, som till och med en människa kan sitta på. Hur coolt som helst! Men tyvärr, fick vi inte testa detta… Vilket gjorde många besvikna.

IMG_8756

Besöket till CERN, som var den egentliga orsaken till vår resa, var en av höjdpunkterna. Besöket till det så kallade “Antimatter factory” var kanske det mest spännande. I faciliteten bygger fysiker upp antimateria, vilket man kan säga att är motsatsen till vanlig materia, av antipartiklar. Antimaterian kommer i framtiden möjligen att kunna användas i bl.a. medicinen som en metod för cancerbehandling. Vi fick inte ta fram mat eller dryck inne i byggnaden, eftersom vi då skulle kunna förgifta oss själva av misstag. Inne i byggnaden var de radioaktiviteten nämligen så pass hög, att om den koncentrerades i mat så skulle det kunna bli skadligt.Överallt syntes skyltar som varnade för radioaktiviteten. Alfastrålningen, som majoriteten av strålningen bestod av, kan dock stoppas av ett pappersark.

 

Läs mer om studieresan på skolans webbplats och se fler bilder i skolans bildarkiv! Se också morgondagens kalenderlucka!

 

Isabel Donner, Jessica Rautelin och Jenny Svartström

 

Varje dag från första till tjugotredje december publicerar GGs-bloggen ett inlägg med anknytning till ett ämne som undervisas i skolan. Dagens ämne är fysik. 

Kommenteringen är stängd.