Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs-kalendern 2015,Petra

Lucka 16: Identitet

16 Dec , 2015, 11.10 Petra Pölönen

 

Osäkerheten bultar i kroppen, du är bara 13 år och nu måste du möta framtiden du fruktar. Frågorna dyker upp: vem är du och vem vill du vara? Motstridiga tankar som påverkas av samhällets normer. De flesta når det här skedet i puberteten då det är väldigt svårt att veta vem man är. Det här beror på förändringarna som sker i kroppen, då t.ex. tjejers bröst börjar växa och killar får ansiktsbehåring. Förändringarna gör oss obekväma och kan leda till pinsamma situationer och ångest.

 

I vårt samhälle växer många upp i en kropp de inte känner sig hemma i. Det här är något transsexuella personer ofta upplever. Men vad är en transsexuell person egentligen? En transsexuell, kallas även transkönad, person identifierar sig inte med sitt biologiska kön. En del transsexuella korrigerar sin kropp med hormonbehandling och kirurgiska ingrepp.

 

Då kroppen börjar ändra form till någon man inte vill vara, kan det bli väldigt jobbigt för en transsexuell, de flesta skulle vilja stoppa hela den biologiska mognadsprocessen. Föreställ dig själv i en situation då du går i sjuan och din gymnastiklärare ber gruppen att dela in sig i flickor och pojkar. Alla dina vänner hör till det motsatta könet och trots att du känner dig en del av dem måste du gå med det andra könet. Du känner dig inte bara kränkt utan även ensam, som om du vore den enda mänskan i hela världen som inte passade in.

IMG_0010

Ni alla känner till citat som “Be better than you were yesterday”. Tack vare Adam Guarnieris föreläsning kan jag säga att jag uppnått just det här citatet. Han öppnade ögonen på mig och många andra i klassrummet och därför är jag supertacksam över att han besökte lektionen i hälsokunskap kurs 9 för att berätta om sitt liv som transman.

 

Adam visste som liten att han inte gillade klänningar eller att leka med flickor, vilket ansågs vara udda eftersom flickor ofta leker tillsammans. Han ville vara en av pojkarna. Genom filmen Boys don’t cry hittade Adam sin könsidentitet. Till en början var det väldigt svårt för honom att hitta information om transsexualitet, men han hittade några svenska nätsidor som fick honom att inse att det fanns flera personer som inte hörde hemma i sitt biologiska kön.

 

Många av mina vänner har frågat vad som var så speciellt med att Adam besökte lektionen. Jag anser att han skapade en förståelse som borde vara en självklarhet. Diskriminering mot icke-cispersoner är väldigt vanligt, vilket är något vi måste få ett slut på. Alla är värda lika mycket, vi alla har samma rättigheter och skyldigheter. Därför måste vi sluta vara trångsynta och gammalmodiga, och i stället avfärda samhällets normer och börja respektera varandras identiteter.

 

(cisperson: person vars könsidentitet, sociala och kulturella kön är desamma som personens biologiska och juridiska kön) 

 

Varje dag från första till tjugotredje december publicerar GGs-bloggen ett inlägg med anknytning till ett ämne som undervisas i skolan. Dagens ämne är hälsokunskap.

Kommenteringen är stängd.