Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Daniela,Milla

Kommunikation löser kulturkrockar

3 Nov , 2015, 18.45 Daniela Bergholm

 

Torsdagen den 22 fick vi besök av Elli Flén, som jobbat som bl.a. fredsbevarare i olika länder och kulturer. Hon talade till största del om hur viktigt det är att minnas och respektera kulturskillnader mellan olika länder. Hon gav flera livliga exempel från sitt eget liv där hon själv mötts av kulturkrockar och haft en del svårigheter att kämpa sig ur dem.

 

Som före detta utbyteselev kände jag rätt bra igen flera av situationerna hon beskrev. Det som Flén talade om handlade mycket om stereotypa uppfattningar som människor har gentemot andra länder. Under mitt år i USA träffade jag på flera av dessa. Frågor som jag ofta fick var “Varför har du inte blont hår?” och “Borde du inte tala ryska?”. När jag fick dessa frågor stod jag där med stora ögon och munnen öppen, men för dem var det verkligen riktiga funderingar. De undrade också ofta varför jag använder både kniv och gaffel då jag äter, det är väl lite onödigt att använda båda. Människor skrattade och frågade varför vi sitter i bastun utan kläder med hela vår familj, det är väl lite väl vågat. Det finns inte riktigt något annat sätt att förklara frågorna än med ordet: kultur.

 

Det var intressant att höra om Fléns personliga upplevelser med kulturkrockar och hur hon måste lära sig att acceptera andras kulturer, vilket vi mänskor i allmänhet har rätt svårt med. Hon talade om hur viktigt det är att vara medveten om vissa saker då man möter en ny kultur, t.ex. hur de hälsar i det landet och hur de överlag beter sig mot varandra.

 

När jag satt där och lyssnade på henne började jag tänka på hur världen ser på oss finländare och hur vi ser på världen. Vi tror att vi vet så mycket om alla andra folk och kulturer, vi tror att vi vet för att vi har läst tidningar, tittat på nyheter och lärt oss om det i skolan att ett visst folk beter sig så här och alla som tillhör detta folk beter sig på det här sättet. Jag själv tyckte inte att jag tänkte så här om olika kulturer, själv tyckte jag innan besöket av Flén att jag var väldigt öppensinnad för olika kulturer och att jag inte trodde på stereotypa bilder.

 

Men när jag satt där och lyssnade på hennes tal så märkte jag att det som hon talar om är just så som jag tänker. Jag hade aldrig tänkt på hur mycket vi påverkas av  stereotyper och hur de får oss att se på världen. Runt om i världen tror mänskor antagligen att Finland är ett litet land där alla har en egen isbjörn och det är vinter året om. Eller så har de inte ens någon aning om att vi existerar. Men alla där ute har ändå någon åsikt eller tanke när de hör att jag är från Finland.

 

Jag tycker det är så sjukt att vi bara antar att vi vet bäst om allt och alla, inte bara vi finländare utan alla folk i världen. Alla har vi stereotypa uppfattningar och alla har vi olika kulturer, det bästa sättet för oss att komma överens och lösa kulturkrockar är genom att droppa våra stereotypa tankar och fördomar och tala med personen och lära känna  hen och inte tro att vi vet vem hen är på grund av att hen hör till ett visst folk. Jag själv känner att jag nu verkligen är mer öppensinnad efter Elli Fléns besök och redo att ta mig an nya kulturer.

 

Milla och Daniela

Läs också webbredaktörernas intervju med Elli här

WP_20151022_15_18_46_Pro

Kalender

november 2015
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kommenteringen är stängd.