Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Gustav

Om studentskrivningar

6 okt , 2015, 19.19 Studerande GGs

 

Hej på er! Nu skall jag tala om hur det är att vara abi och skriva studenten. Till att börja med vill jag påstå, att ett bättre begrepp säkert skulle vara “mognadsprov”. Vi abir är inte längre just influgna till GGs, och mycket har ändrats sedan vi kom. När jag nu tittar tillbaka på tiden som gått, så ser jag många positiva utvecklingar hos oss, och vi blir allt mer självständiga.

 

Man skulle kunna tro att 6 timmar i en provsal är det värsta som finns, men det tycker inte jag. Det handlar om allt man har övat på, varenda lektion i det specifika ämnet, vartenda förhör, varenda anteckning man gjort, varenda samtal och grupparbete leder fram till detta. Jag vågar påstå, att jag inte har haft stress heller när jag skrivit, just av den här orsaken, utan istället sett med spänning på hur jag skall tackla frågorna.

 

Problemet är dock, att jag bara har deltagit i höstens skrivningar, och det har känts dumt att man har varit tvungen att sköta skoluppgifter vid sidan eftersom man har gått i skolan och övat till studentexamensprov. På sommaren har man inte heller fått så mycket läst, eftersom sommaren handlar just om att ta en paus från skolan. När jag var barn, hette det: läsa, leka & lata sig. Det är likaså ett faktum att prestationerna är sämre  i höstens skrivningar än i vårens, och detta är på grund av att man borde börja läsa på sommarlovet. Men det handlar som sagt också om mognad. Först nu, när jag har skrivit mina första 6 timmars studentexamensprov, vet jag vad det egentligen går ut på.

 

Allt som allt så kan jag inte säga på rak arm hur man kan förbättra resultaten från höstens skrivningar, men att man skall se det som en utmaning man har förberett sig länge inför. Gymnasiet är trots allt bara ett förberedande skede inför nästa, som småningom leder en in i arbetslivet. I Finland är det dessutom inte hela världen om man misslyckas i studentexamen, man kan ändå jobba hårdare i nästa stadium, och komma in dit man vill så man kan förverkliga sina drömmar. Innebär att förverkliga din dröm att ta en risk, så uppmuntrar jag dig att göra det. Oberoende hur liten den chansen är att du lyckas, så finns det ännu en chans. Ett nederlag är inte ett nederlag utan en chans för dig att jobba hårdare nästa gång! Våra mål och drömmar skall inte bara ligga i vår hjärna och samla damm! Vi skall kunna leva våra drömmar och göra det bästa med våra liv! Din dröm kan gå i uppfyllelse av något så enkelt som att ta första steget ur din comfortzone, så gör det!

-Gustav Wiik

 

En parfymflaska stod och väntade vid dörren under skrivningen i kemi - någons sistaminutenanalys?

En parfymflaska stod och väntade vid dörren under skrivningen i kemi – någons sistaminutenanalys?

Kalender

oktober 2015
M T O T F L S
« sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

En kommentar

  1. Carita skriver:

    De du har lärt idag är imorron gammalt.
    Min lärare sade när jag gick i Suomen Liikemiesten Kauppaoppilaitos så här: Ni är inte här för att läsa allt utantill utan ni är här föra lära är att hitta uppgifter då ni de behöver.

    Så lycka till på färden ut i vida världen

Kommenteringen är stängd.