Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Hi 5 obligatorisk eller valbar?

26 Nov , 2014, 18.27 Gustav Wiik

 

Hej på er!

Här har ni mig igen, skrivandes. Den här gången skall jag tala om en kontroversiell kurs som jag just haft i historia. Kursen gäller alltså Finlands historia fram till år 1809, när Finland blev en del av Ryssland. Kursen är nu för tillfället valbar/fördjupad, vilket den dock inte alltid har varit. Så vitt jag har fattat det rätt var den obligatorisk fram till år 1994. Nu blev frågan som har varit på agendan länge igen aktuell när vår historielärare ville skapa en debatt gällandes om den borde vara det eller inte.

Kursen är väldigt viktig, tycker jag. De flesta vet inte ens om att Finland hörde till Sverige i över 650år, och att Finland faktiskt var en del av Sverige mycket längre än vi var en del av Ryssland. Dessutom är det ett allmänt misstag att vi finlandssvenskar frågas när vi har flyttat från Sverige. Det visar bara hur viktigt det borde vara med den här kunskapen, så man vet bättre och kan säga att vi har varit här ända sedan 1150-talet när korstågstiden började.

Ämnet gås igenom i femte klass i grundskolan, men tyvärr kommer man inte ihåg mycket efter ett par år, som vi alla kom att konstatera.

Vad är min åsikt gällande frågan? Obligatorisk eller fördjupad? Jag är egentligen inte 100% för någondera. Däremot kan det konstateras att det nog skulle vara nyttigt med lite uppfriskande av vårt eget lands historia, och kursen är riktigt lärorik. Däremot finns det redan fyra obligatoriska kurser i historia i gymnasiet, vilket även den som hatar historia måste uthärda. Dock skulle den gärna för min del nog få vara obligatorisk, ingen skillnad vilkendera för jag skulle ändå ta den. 🙂

IMG_1756m

Kalender

november 2014
M T O T F L S
« okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kommenteringen är stängd.