Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Skolvardag

Att våga välja

18 jan , 2017, 10.41 Studerande GGs

 

Jag har alltid vetat att gymnasiet är dit jag vill, frågan var bara vilket gymnasium? Ungefär hälften av min tid i högstadiet var jag 100% säker på att Lärkan skulle bli mitt gymnasium. Det kändes som ett självklart val, eftersom Lärkan hade ryktet om att vara en skola där de med de högsta medeltalet, samt de med de bästa resultatet i studentskrivningarna gick. Dessutom hade jag många vänner som skulle söka dit. Det kändes så självklart och bra ända tills min elevhandledare sa att “GGs har t.ex. mycket flera historiekurser än Lärkan”. Jag kommer ihåg hur jag stannade upp i klassen och insåg att det här med att välja gymnasium inte skulle bli så lätt som jag hade trott.

Jag kommer ihåg hur jag stannade upp i klassen och insåg att det här med att välja gymnasium inte skulle bli så lätt som jag hade trott.

Det här skedde i mitten av åttan och från denna dag grubblade jag ofta på mitt val. Historia var det jag verkligen ville läsa, men alla andra sökte ju till Lärkan. Och hur var det nu egentligen med GGs, tänk om alla där kommer med mauto till skolan, har en macbook och märkeskläder och en pappa som betalade allt de ville ha?

På infokvällen får du veta mera om GGs kurser och traditioner.

När infokvällen för gymnasierna äntligen grydde gick jag först på GGs info och sedan på Lärkans. Jag funderade tillsammans med min mamma om vad hon hade tyckt om dem och vi kom båda fram till att GGs infokväll hade fallit oss mera i smaken. Ändå var jag inte riktigt säker på valet. Det handlade ju ändå om min framtid, om mitt liv. Gymnasievalet kändes som det mest fatala valet i livet just då. Gymnasiet var ju starten på resten av livet.

 

I mitt högstadium träffade alla nior och tior elevhandledaren en stund i skolan för att diskutera valet inför nästa stadium. Jag berättade då för henne att jag inte visste, jag var inte säker vilken skola jag skulle välja. Jag hade gillat GGs infokväll bättre än Lärkans, de hade så mycket kurser jag ville läsa men ändå kunde jag inte bestämma mig. Min elevhandledare sa då: (det här är förövrigt det bästa tipset jag någonsin fått) “Tänk dig nu att du väljer GGs, så funderar du på det i en vecka eller två, hur känns det nu? Känns GGs fortfarande rätt?”

 

När två veckor hade gått visste jag vart jag ville söka. Det kändes bra att göra valet trots att det var lite nervöst. Nu var valet gjort, men skulle man komma in? Oroa mig hade jag inte behövt, in kom jag och snart har det gått tre perioder och valet känns fortfarande rätt och säkerligen kommer det att göra det i fortsättningen också. Det viktiga för mig i mitt val blev att hitta den avgörande faktorn som slutligen avgjorde mitt val. I mitt fall var det utbudet av historiekurserna men för andra kan det vara någonting helt annat som är den avgörande faktorn.

 

Det känns skrämmande att söka till en annan skola än vad de flesta av dina vänner gör. Tro mig, jag vet. Det är skrämmande att gå ifrån den trygga grundskolemiljön till någonting helt nytt. Om du inte vet vilket gymnasium du ska  välja … ja mitt bästa tips har jag ju redan delat med mig. Stressa inte, tro på dig själv låt inte dina fördomar skugga ditt val och gör det valet som känns bäst just för dig.

På hösten åker våra nya studerande på lägerskola för att lära känna varandra. Det är många som väljer ett annat gymnasium än kompisarna i grundskolan.

Stressa inte, tro på dig själv låt inte dina fördomar skugga ditt val och gör det valet som känns bäst just för dig.

PS. Välkommen på infokväll torsdag 19.1 kl. 18.30–20.00.

Kalender

januari 2017
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kommenteringen är stängd.