Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

GGs i världen

Kyrktorn, balett och mammutar

10 sep , 2016, 20.29 Studerande GGs

 

image

På vår resa till St Petersburg hann vi också gå på balett. Vi såg Svansjön med musik av Tjajkovskij. Salen var Katarina den storas personliga hovteater och ganska intim. Sittplatserna  bestod av långa bänkar utan numrering. I salen rymdes inte en full orkester så orkestern var ganska liten och även scenen var lite mindre än man kanske är van vid ifall man varit på balett tidigare. Men den fina scenografin och den mysiga stämningen gjorde föreställningen väldigt stämningsfull. Balletten tog cirka 3 timmar med en paus emellan. Vi njöt av de graciösa dansarna och av den vackra musiken från den första arabesken till de magiska 32 fouettéerna mot slutet.

image

Den sista dagen var det dags för Isakskyrkan, enligt vissa uppgifter världens näststörsta kyrka. Storleken på kyrkan märkte vi då vi gick uppför över 200 trappor till utsiktspunkten högst upp. Utsikten var fin, man såg bl a Vinterpalatset, Kyrkan på blodet och Neva-floden. Inuti var kyrkan full med målningar och mosaik och man hade inte heller sparat på marmorn och guldet.

image

Vi hann också till naturhistoriska muséet. Vi fick se allt från små insekter till stora mammutar. Vi satt och skissade djur och skisserna kommer vi att utnyttja i senare arbeten i bildkonstkursen.

image

image

Besöket till St. Petersburg var både intressant och roligt. De flesta av oss hade aldrig förr varit i Ryssland så resan blev en ny upplevelse för nästan alla. Kulturen i Ryssland var första överraskningen när man kom fram. Det var roligt att se ett land som är så annorlunda än det man är van vid. Men kulturen var inte det enda som var intressant på resan. Eremitaget var enormt, och där fanns målningar och annat från alla tidsperioder. Båtturen på Neva och baletten vi såg var också intressanta. Allt som allt var resan mycket lyckad och nu är vi trötta men nöjda på väg hem.

Text och foto: Lina Lundén , Elisa Leijon, Rebecka Leppälahti, Sofia Skjäl, Marina Lindholm

 

 

Kalender

september 2016
M T O T F L S
« jun   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kommenteringen är stängd.