Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Abivåren – ett hot eller en möjlighet?

28 jan , 2016, 13.25 Studerande GGs

 

Igår, den 27 januari, fick jag äran att som redan utexaminerad elev från GGs återvända till Västra skolstigen 3. Denna gång skulle jag inte sitta bakom en pulpet, utan själv stå framför klassen. Gamla minnen kom till liv då jag än en gång stapplade upp för den branta backen, gick över den isiga skolgården och drog i dörren till gymnasiebyggnaden. Innanför skådade mitt öga elever som väntade på att deras lektion skulle börja, abir som glädjefullt gick omkring i skolan vetandes att de nu är på slutrakan och lärare som stod i sina klassrum med sanningens ord utströmmandes ur sina munnar.

 

Min uppgift var att tala till årets abir som skriver historia i ämnesrealprovet om hur jag personligen förberedde mig till skrivningarna och hur hela min abivår såg ut, inkluderande inträdessökande till högskolorna. Tanken var att jag som hade abivåren färskt i minne kunde dela med mig vad jag gjort bra, och vad jag kunde ha gjort bättre. Förberedelsen inför skrivningarna, och själva provtillfället, är för den största delen av eleverna en stressig tid med mycket att hålla reda på. Provdatumet skrivs in i kalendern långt före, men närmar sig sedan med stormsteg. Den 27 januari hade eleverna 63 dagar kvar tills ämnesrealprovet i historia skulle ta plats, tid fanns det alltså ännu. Av denna orsak var ett av mina största råd, förutom att läsa flitigt, att ägna sig åt tidsplanering. Då man dessutom har flera provtillfällen är det viktigt att planera sina dagar så att det är klart vad som skall läsas när, hur långt skall man komma per dag och vad som är dagens mål i form av inlärning. Även väckarklockan spelar en otroligt viktig roll i detta. Tidsplaneringen tar även bort en del av stressen och man kan vara säker på att man har fått läst det man ska.

InstagramCapture_d7918e3f-74ee-4a17-af7b-10cbfe8efb44

Abirna lyssnade andäktigt på vad jag hade att säga och kom med en mängd bra frågor, vilket öppnade upp för intressanta diskussioner. Trots att de alla av någon konstig orsak hade glömt sina morgonrockar på sig var de inte ett dugg sömniga. Förutom tidsplaneringen och att läsa flitigt var att diskutera med kompisar om ämnet ett tips jag lade fram. Själv hade jag en otrolig nytta då jag och ett antal kompisar slog oss ned vid en kopp kaffe och talade om vad vi hade läst och lärt oss. Man kan alltid lära sig av andra och oftast har de snappat upp någonting man själv inte har, och vice versa. En varningstriangel kan dock riktas till att försöka läsa tillsammans med sina vänner, det kräver en bra koncentrationsförmåga, något som jag aldrig lyckades med.

 

Efter jag talat om studentskrivningarna berättade jag om hur jag sökte vidare. Vad som gör abivåren ännu mer hektisk är att eleverna inte får vila värst länge efter skrivningarna då de redan skall tänka på inträdesproven till sina fortsatta studier. Trots detta lönar det sig verkligen att satsa redan då man söker in första gången eftersom man redan är på G inför skrivningarna. I GGs har det gjorts mycket för att minska gapet mellan gymnasiet och högskolorna, vilket jag tycker att är mycket bra. Högskolevärlden skiljer sig en stor del från gymnasievärlden, men med kurser som SH5 och temaveckor som bidrar till att öka elevernas uppfattning om studierna på högskolenivå, samt genom att bjuda in gamla elever för att dela med sig sina erfarenheter kan klivet in till högskolevärlden göras lättare.

 

Jag vill härmed önska alla årets abir lycka och framgång till vårens skrivningar, och till inträdessökandet. Kom ihåg att det bara är en liten del av ert liv ni ger upp för att nå era mål som senare kommer att föra er långt framåt. Öva flitigt nu, fira de goda resultaten senare. Tack för mig!

 

Jim Hagström
GGs-alumn

WP_20160127_10_06_37_Pro

Kalender

januari 2016
M T O T F L S
« Dec   feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kommenteringen är stängd.