Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Kibera

18 jan , 2016, 16.28 Studerande GGs

 

Det är ingen fråga om vilken resedag som var psykiskt tyngst. Under fredagen besökte vi det största slumområdet i Afrika, Kibera i Nairobi. De flesta i vår grupp blev gripna över levnadsförhållandena, gatubilden och storleken av området.

 

IMAG3678

 

Slumområden som Kibera kännetecknas av bristfälliga bostäder, kriminalitet, fattigdom, hälsoproblem och närhet till en storstad i ett utvecklingsland. Kibera uppstod längs med ett järnvägsspår ett par kilometer från Nairobis centrum redan på 1960-talet. Ursprungligen var området ett reserverat bostadsområde för nubiska krigare efter det första världskriget, men senare flyttade alltmer andra människor till området.

 I Kibera finns det högvis av skräp längs med vägen och luften luktar illa. Elektricitet är tillgängligt endast för en bråkdel av invånarna och de som har elektricitet har oftast själva dragit elledningar till sig från stadens elnätverk. Vatten kan invånarna hämta gratis från ett par olika vattentankar eller köpa från ett vattenrör. Bostäderna består av lera, plåtskivor eller en blandning av de två.

 

IMAG3671

 

Huvudfokuset med vårt Kibera-besök var att besöka vår samarbetsskola Drug Fighters School. Tidigare under resan besökte vi skolans farm i Naivasha och då donerade vi de 2580 euro som hade samlats in på dagsverksdagen till farmens utveckling. Till eleverna och lärarna överlämnade vi nu kläder, skor, leksaker och skolmaterial som vi hade samlat in före resan.

 

Foto: Heljä Luukka

Foto: Heljä Lukka

 

På vägen in till Kibera stötte vi på förseningar när vi väntade på att våra vakter skulle komma. Säkerheten i Kibera är dålig så vi hade tre beväpnade vakter med oss från början till slut. När vi körde in i området drogs uppmärksamheten till oss men vår säkerhet kändes ändå inte hotad.

 

På förmiddagen gjorde vi ett besök till Finlands ambassad i Nairobi. Vi fick höra mycket om vad som ingår i deras arbete och om hur livet som tjänsteman på en ambassad är. Hela kvällen gick åt till att smälta dagens upplevelser, arbeta på de texter som gruppen producerar till  kommande e-läromedel för åk 7 – 9 samt för gymnasiet, och packa inför morgondagens hemresa.

 

Joakim Kiuru

Tidigare inlägg från resan:
Canon Kituri Secondary School
Nairobi-Mombasa Highway
Mt Longonot

Kalender

januari 2016
M T O T F L S
« Dec   feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kommenteringen är stängd.