Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Mer om resan till forna Jugoslavien

27 apr , 2015, 18.34 Monica Granholm

 

Söndag 26.4

Nu hade vi sovit vår sista natt i Sarajevo, och klockan 9 hoppade vi i bussen och började köra mot Mostar. Efter ett par timmars resa som innehöll en frågesport med fina pris och mycket fina bergslandskap kom vi fram till staden. Vi hade en guide som redan väntade på oss, och vi började touren. Vädret var fint och varmt, så staden var full med turister.

 
Under vår rundvandring fick vi höra att fronten under kriget gick längs med den stora vägen i stan. Stora delar av staden förstördes av artilleri och andra vapen och eftersom lagen i Bosnien kräver att byggnader återuppbyggs helt som originalet har man inte haft råd att bygga upp allting ännu. Under kriget kollapsade bron Stari Most på grund av att den blev träffad av kroatiska artilleriet. Bron återuppbyggdes år 2004. Staden hade varit med om två olika krig under Jugoslavienkrigen. Första striderna var mellan den jugoslaviska armén (serber) och de andra folkgrupperna som bodde i staden. När serberna sedan hade körts bort så blev det ett nytt krig, nu mellan stadens muslimer och katoliker. De delade staden i två delar, med muslimerna på ena sidan och katolikerna på andra, med krigsfronten vid Boulevarden. 

När man är i Mostar märker man tydligt att staden är delad i två olika delar baserat på arkitekturiska stilar. På ena sidan är byggnaderna i socialistisk stil och på andra sidan är stilen orientalisk. I gamla delen av staden var gatorna gjorda av hala kullerstenar. Tack vare stenarnas form fick man en fotmassage. Vi åt lunch och hade sedan lite fritid att fritt gå runt i staden och bl.a. se en man hoppa ner från Stari Most, som är en del av traditionen men som numera också hör till turismunderhållningen. Sedan hoppade vi igen i bussen och tog riktning mot Kings landing, dvs. Dubrovnik. Väl framme i Dubrovnik insåg vi att vårt bokade hotell var stängt pga reparationsarbeten! Efter en stunds väntande blev ett nytt och bättre hotell ordnat så allt ordnades till sist.

Ännu som tillägg vill vi gratulera William på födelsedagen!

Niklas & Joakim

Kalender

april 2015
M T O T F L S
« mar   maj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kommenteringen är stängd.