Vardagen i en framåtblickande skola mitt i staden

Okategoriserad

Rena rama cirkusen

13 apr , 2015, 20.01 antonialindqvist

 

Jag har varit på en fysiktimme, fyndat en ångmaskin från 80-talet och blivit eld och lågor när det i ett brev från Aalto-universitet gavs möjligheten att delta med gymnasiestuderande på utställningen Mechatronic Circus. Man kunde nästan tro att jag har blivit intresserad av fysik, men att allt sammanfaller är en slump.

WP_20150409_007

Jag skuggade vår fysiklärare för att det är en del av vår pedagogiska utvecklingsplan. Lärare skuggar varandra som en del av kompetensutvecklingen och för att föra en pedagogisk dialog med kollegerna. Det är nyttigt att stiga in på någon annans område och ta del av den vardagen. Jag, som bara har den enda obligatorisk fysikkursen i bagaget, satt nog som ett litet frågetecken och glömde ibland att jag var där för att skugga läraren för att jag blev så fascinerade av allt de studerande kunde.

Att jag köpte en ångmaskin var ett impulsköp på nätet när jag ögnade igenom ett loppisforum. Den egna 7-åringen är begeistrad och den äldre generationen på 70+ lika så. Själv associerar jag den bara med scoutsånger och funderade mer på orden till Temperaturen är hög ut i kroppen än på hur den fungerar och vad som händer.

Men när jag läste om Mechatronic* Circus blev jag på riktigt intresserad och ivrig för att våra studerande erbjöds möjligheten att ta del av ett evenemang vid Aalto-universitet. Jag läste vad det skulle handla om och frågade fysikläraren om hon också tyckte det verkade intressant och vettigt. Hon tyckte att DET ÄR KLART att vi ska dit. Vi lyckades kombinera cirkus och info-tillfälle vid samma besök så våra studerande som läser lång fysik andra året åkte förra torsdagen på ett studiebesök till Högskolan för ingenjörsvetenskaper vid Aalto-universitet.

WP_20150409_002                                                                                    Information                                                                

WP_20150409_018

                                                            Julia och André utmanar varandra i meditationsduell.

Personligen tyckte jag att besöket var mycket givande. Att få information från både lektorer och från studerande vid universitet ger en helt annan inblick än hemsidor och broschyrer. Det var också spännande att gå på utställningen och se konkreta produkter och idéer som hade förverkligats. Jag kände mig igen lite som på fysiktimmen och fascinerades över kunskapen och ivern hos de blivande diplomingenjörerna. Det är härligt att se människor brinna för det de gör! Temat var industriellt internet och utställningen visade bl.a 3D-printrar, en hushållsmaskin som fungerar över internet och en maskin som framställer cellulosatyg. Allt detta bland ballonger, munkar och popcorn. Det var spännande och intressant – rena rama cirkusen på riktigt (inte bara i mitt huvud)!

*Mekatronik är en vetenskapsgren där maskinteknik förenas med kunnande inom el- och informationsteknik 

WP_20150409_006

Cirkusstämning

 

Kalender

april 2015
M T O T F L S
« mar   maj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kommenteringen är stängd.